Új árfolyamcsúcsot dönthet ez a ritka fém

A vliág legdrágább anyagai
Ródium: 58 $ (~16400 Ft) / gramm
Vágólapra másolva!
Komoly mozgásokat élt meg idén a ródium, amely a palládiumhoz és a platinához hasonlóan kiemelt fontossággal bír a tiszta energiával működő járművek gyártásában. A fém árfolyama tavasszal összeomlott, azonban egy nagy felívelést követően hamarosan új csúcsot is dönthet.
Vágólapra másolva!

Izgalmas évet él meg eddig a ródium árfolyama 2020-ban. A fontos ipari fém unciánkénti árfolyama az év elején még 6050 dollárról 13 800 dolláros rekordig szárnyalt, majd márciustól jött a fordulat, és visszaesett egészen 7800 dollárig – írja a Mining.com.

Az elmúlt időszakban azonban fordulat állt be a fémpiacon, és több nyersanyag is lendületes drágulásnak indult.

A ródium ugyanis, a platinához és a palládiumhoz hasonlóan, fontos fém a tiszta energiával működő autógyártásban.

A fordulat pedig mára azt jelentette, hogy a ródium árfolyama visszatért a 12.200 dolláros szintre, és egyes elemzők szerint hamarosan új csúcsot is dönthet.

A palládium és a platina mellett a ródium is nagyon fontos ipari fém Forrás: Shutterstock

A BMO Capital Markets elemzői például úgy vélik, a dél-afrikai termelési zavarok 20 százalékos kitermelés-csökkenést hozhatnak. Tekintve, hogy Dél-Afrika adja a globális ródiumkínálat durván 80 százalékát, az ország kibocsátása igen fontos tényező a piacon.

Ahogy tehát az autókereslet elkezdhet nőni, a ródium kínálata pedig gyengélkedik, az elemzők szerint komoly esély van arra, hogy az árfolyam tovább erősödik majd a közeljövőben.

Ráadásul a ródium annyira ritka, hogy a piaca is igen kicsi, a kínálata pedig rendkívül koncentrált. Mindez általában is megágyaz annak, hogy a fém árfolyama komoly kilengéseket tudjon produkálni.

A ródium egyébként remek évet tudhatott maga mögött 2019-ben, és a befektetők az év végén 150 százalékos éves hozamot érhettek el a fémmel. A 2020-as év azonban eddig nagyon hasonlít a 2008-asra. Akkor a ródium ára 10.025 dolláros szintet ért el, mielőtt beütött volna a pénzügyi válság. Abban az évben szintén komoly mozgásokat produkált a fém, és egészen 90 százalékot gyengült az év végére.