Platinát vásárolnak, akik lemaradtak az aranyraliról

platina
Platinum rings are seen on display at the Union Street Goldsmith 26 March 2004 in San Francisco. Platinum, which is used in jewelry and in catalysts to clean car exhaust fumes, hit $924.00 an ounce in Asia on Wednesday, its highest since March 1980 when the metal touched $1,047.50. Analysts expect the price soar over $1,000 per ounce to reach all-time highs. (Justin Sullivan/Getty Images/AFP) FOR NEWSPAPERS AND TV USE ONLY *** Local Caption ***
Vágólapra másolva!
Rekord mennyiségű tőkét öntöttek a befektetők a platinában utazó tőzsdén kereskedett alapokba. Sokan ugyanis lemaradtak az arany felfutásáról az elmúlt hónapokban, és ők most rájöttek, más nemesfémek is komoly profitot hozhatnak.
Vágólapra másolva!

Több mint 600 000 unciával nőtt a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) platinaállománya május közepe óta, ami részben ellensúlyozni tudta az ékszerpiaci keresletcsökkenést, illetve az autóipar gyengélkedését a tavaszi koronavírus-járvány idején – írja a Mining.com.

A bevásárlási hullámot jelentős részben azok a befektetők fűtötték, akik úgy érezték, lekéstek az arany és az ezüst nagy felfutásáról, és ezért elkezdtek más nemesfémekben profitlehetőségeket keresni – mondta Nitesh Shah, a Wisdom Tree igazgatója.

Emellett sok olyan befektető is volt, aki bezsebelte az arany- és ezüstralin szerzett nyereséget, és bevásárolt platinából. Utóbbi ugyanis relatíve még mindig sokkal olcsóbbnak számít.

A befektetői lendületet az is alátámasztja, hogy az idei év komoly emelkedéseket hozott a nemesfémek piacán, ahogy a jegybankok hatalmas összegeket pumpáltak a gazdaságokba, a befektetők pedig igyekeztek biztonságos menedékeszközöket vásárolni. Miközben azonban az arany idén eddig 29 százalékkal emelkedett, addig a platina összesen 3 százalékos mínuszban van. Vagyis bőven van még emelkedési lehetőség a platina előtt.

Komoly felemelkedés előtt állhat a platina Forrás: Sputnik/Bezrukih Vitaliy

Főleg, hogy a dél-afrikai kitermelés jelentősen visszaesett a koronavírus-járvány miatt, ami ugyancsak támogatja a platina árfolyamának jövőbeni emelkedését. És bár az idei eladási hullám után elért márciusi mélypont óta 66 százalékot emelkedett a fém, a platina még mindig jelentős kedvezménnyel forog a társaihoz képest.

Mindazonáltal jól látszik, hogy bár az arany viszi el a médiafigyelem jelentős részét, ha csak március óta vizsgáljuk a teljesítményt, akkor a platina simán lenyomja a sárga nemesfémet

– hangsúlyozta Steve Dunn, az Aberdeen Standard Investments elemzője.

Az elemzői várakozások alapján pedig úgy tűnik, a következő hónapokban folytatódhat is a platina felemelkedése. A UBS Groupnál 975 dolláros unciánkénti árfolyamot várnak az év végére – szemben a jelenlegi 940 dollár körüli árfolyammal. Shah a Wisdom Tree-től úgy látja, a fém az 1000 dolláros árfolyammal is kacérkodhat a következő 12 hónapban, ahogy a legnagyobb fogyasztónak számító autóipar fokozatosan talpra áll.