Hol és kiket ellenőriznek a NAV revizorai a héten?

NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ellenőrzés, illusztráció
Budapest, 2018. április 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága Kutyakiképző Központja a főváros IX. kerületében 2018. április 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzései alapján az augusztus 17-én kezdődött 34. héten a központi témaköröket a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése, valamint a katás szerződések vizsgálata jelenti a NAV ellenőrzései során.
Vágólapra másolva!

A béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával.

A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztusban a Budai Várban, valamint a Duna-korzón és környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztusban a megye vendéglátóhelyein ellenőriznek. Az ellenőrök egyebek mellett vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Az igazgatóság munkatársai emellett egész nyáron ellenőrzik a szezonálisgyümölcs-árusokat a boltokban, piacokon és közterületen. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó kivitelező vállalkozások is.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai augusztus 17. és 23. között

  • hétfőn Pécsett, a Király utcai vendéglátóhelyeken,
  • kedden a Harkányi Strand területén értékesítőknél,
  • szerdán pedig Pécsett, az óra- és ékszerkereskedőknél végeznek próbavásárlásokat.

Az ellenőrök megjelenésére a hét minden napján számíthatnak a szálláshely-szolgáltatók Pécsett, Mecseknádasdon, Óbányán, Orfűn, Magyarhertelenden és Mohácson.

A hivatal munkatársai a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgép használatát, a kedvezményes áfa-kulcsok alkalmazását, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

A revizorok a héten is ellenőrzik a megye építkezésein dolgozók szabályos foglalkoztatását.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Békés megye

2020. augusztus 10. és 19. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a megye területén található strandokon, szabadstrandokon, vízparti üdülőhelyeken ellenőrzik a kereskedelmi és vendéglátó üzleteket, árusokat, valamint a különböző szezonális szabadidős tevékenységet végző szolgáltatókat. Az ellenőrzésekre Gyulán, Szarvason és Békésszentandráson visszatérő jelleggel is lehet számítani. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett az online pénztárgépek használatát és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 22-én és 23-án a győri vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyeket ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. augusztus 17. és 19. között a megye vendéglátóhelyeit ellenőrzi. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztusban a megyei strandok, fürdők területén működő vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 17. és 28. között a tanszer-, papír-, írószer- és ruhakereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának revizorai 2020. augusztus 17. és 29. között az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a fagylaltozókban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2020. augusztus 3-ától szeptember 9-éig a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 34–35. héten a szálláshely-szolgáltatókat, azon Balaton parti kereskedelmi és vendéglátó-üzleteket, amelyeket 2020-ban még nem ellenőriztek, valamint a tanszer-, papír- és írószer-árusítókat ellenőrzik.

A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 34. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket.

  • augusztus 17. hétfő: Vásárosnamény
  • augusztus 18. kedd: Fehérgyarmat
  • augusztus 19. szerda: Záhony

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 10. és 25. között a Balaton-parti településeken ellenőrzik a vendéglátóhelyeket, üzleteket, alkalmi árusítókat, valamint a strandokon és azok környékén működő vállalkozásokat. A korábban mulasztó vállalkozások ismételt ellenőrzésre számíthatnak. Az ellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint a pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják.

Az igazgatóság munkatársai a fentieken túl 2020. augusztus 5. és 23. között a szálláshely-szolgáltatókat is ellenőrzik. Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint a pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják.