Sokkal több mézet kellene ennünk

méz,méhecske
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Átfogó szakmai összefogás és társadalmi kampány indul azért, hogy felhívják a figyelmet a méhek ökológiai fontosságára, javítsák a mintegy 20 ezer család megélhetését biztosító méhészeti ágazat gazdasági helyzetét és versenyképességét, illetve ösztönözzék a hazai mézfogyasztást.
Vágólapra másolva!

Fontos statisztikákkal hívják fel a figyelmet a világ vezető tudósai, a nemzetközi méhész szervezetek, valamint a környezetvédők a globálisan tapasztalható mézelő méhállomány drasztikus csökkenésére, a faj eltünedezésére és a méhcsaládok meggyengülésére.

Száz élelmiszerből hetven előállításához szükség van a méhekre, vagyis az állomány megcsappanásával a jövő generációinak élelmiszerellátása kerülhet veszélybe.

A kép illusztráció Forrás: Pixabay.com

A Takarékbank ezért összefogott az Országos Magyar Méhészeti Egyesületettel (OMME) egy, a méheket és a magyar méhészeket támogató közös kampány érdekében - ismertetik közleményükben. Az OMME segíti a projektet szakmai információkkal, cikkekkel, külföldi példákkal és követendő nemzetközi marketingötletekkel. Az együttműködéshez csatlakozott az Agrármarketing Centrum is, amely a kommunikációs és marketingfeladatok elvégzésére összpontosít a nagyszabású társadalmi edukációs kampány ideje alatt.

Magyarország az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa, nagyjából 1,2 millió méhcsaláddal a hazai méhészetekben,

azonban a hazai mézfogyasztás a növekvő tendencia ellenére elmarad az egy főre vetített, évenkénti 1,7 kilogrammos uniós átlagtól.

„A kampánnyal a Takarékbank szeretne hozzájárulni a méhek megmentéséhez. Első körben kaptárakat és 20 méhcsaládot vásárolt, amelyeket az ország több pontján, professzionális méhészeknél helyezett el. A bank több tízezer példányban készít edukációs kiadványokat, emellett közösségi média aktivitásokkal, jelentős médiafelület biztosításával, gazdaportrékkal és saját készítésű mézzel járul hozzá a méhek és a hazai méhészeti piac védelméhez." – mondta el Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

Hazánkban mintegy 20 ezer család megélhetését biztosítja a méhészeti ágazat - kampány indul a méhek ökológiai fontosságának megismeréséért és a hazai mézfogyasztás ösztönzéséért Forrás: Stvorecz Adrián

Az ágazat komoly erőket mozgatott meg azért, hogy a méhsűrűség az unióban továbbra is Magyarországon legyen a legmagasabb, egy négyzetkilométerre továbbra is 12 méhcsalád jusson.

Az EU-ban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország közel 10 százalékkal részesedik.

2010 óta hazánkban a tudatos vásárlói szokások elterjedésével már duplájára nőtt a mézfogyasztás, így jelenleg 90 dkg/fő/év a magyar átlag, ennek az emelkedő tendenciának azonban folytatódnia kell ahhoz, hogy a magyarok is elérjék az EU-s átlagot. Hazánkban több mint 20 ezer magyar család megélhetéséhez járul hozzá a méhészet.

Egy átlagos évben Magyarországon 25-28 ezer tonnát ér el a mézteremlés, az éves mennyiség az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult.

A méz jótékony hatása a benne található 100-nál is több aromaanyagnak:

  • 18 féle aminosavnak,
  • 12 féle ásványi anyagnak (cink, magnézium, fluor, mangán, foszfor, nátrium, réz, kalcium, vas, kálium, kén, klór)
  • 10 féle szénhidrátnak,
  • 8 féle vitaminnak (B1, B2, B6, biotin, C, folacin, niacin, pantoténsav), továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak

köszönhető.