Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kuvait példája mutatja, miért aggasztó, ha egy gazdaság olajfüggő

GDP paritás, Kuvait
A 9. helyen a törpe olajállam, Kuvait, 66 670 dollárral
Vágólapra másolva!
Kuvait elkezdett kifogyni a készpénzből, aminek következtében hamarosan már a közalkalmazottak fizetését sem fogja tudni kifizetni az állam. A pénzügyminiszter szerint az országnak nagy szüksége volna az olajár emelkedésére.
Vágólapra másolva!

Egyre keményebben szorongatja az olajár Kuvait gazdaságát. Az ország pénzügyminisztere a parlament előtt számolt be arról, hogy a jelenlegi helyzetben már az fenyeget, hogy a kormány novembertől nem fogja tudni kifizetni a közalkalmazottak bérét – írja az RT.com.

Kuvait költségvetési hiánya a márciusban zárult 2019-20-as költségvetési évben 18,44 milliárd dollár volt.

Az alacsony olajár azonban a következő időszakban még tovább fogja növelni a deficitet (kiegészülve a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásaival), amely hamarosan elérheti akár a 45,78 milliárd dolláros szintet is. Ez pedig hatalmas hiánynövekedés volna, ha azt nézzük, hogy a legutóbbi deficit előrejelzés még 25,18 milliárd dollárról szólt.

Amikor pedig idén januárban Kuvait összeállította a 2020-21-es költségvetését, még hordónkénti 55 dolláros Brent olajárral számolt, és a kormány 3,3 milliárd dolláros hiányt tervezett. Ez már akkor is 19 százalékos hiánynövekedés volt a megelőző évhez képest, mivel a nagyon erősen olajfüggő állam még mindig nem tudta kiheverni a nyersanyag korábbi összeomlását.

Kuvaitban egyre nagyobb gondot jelent az alacsony olajár Forrás: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karacan

Ahogy aztán az idei évben ismét beszakadt az olajár, Kuvait nagyon gyorsan kezdte felélni a tartalékait. Az általános tartalékalapból mindössze száz nap alatt 13,04 milliárd dollárt kellett fölhasználnia a kormánynak.

Nem véletlen, hogy a kuvaiti parlament jelenleg arról tárgyal, hogy elengedjék a kormányt kötő szabályozásokat, aminek következtében a vezetés 65,4 milliárd dollárnyi hitelt vehetne föl a következő 30 évre.

Kuvait egyébként egyike annak a hat Öböl-menti államnak, melyek gazdasága szinte teljes egészében az olajkitermelésre támaszkodik. Noha a Reuters által megkérdezett elemzők nemrég úgy számoltak, hogy az Öböl-menti gazdaságok az idei nehézségek után 2021-ben már talpra állhatnak, a jelenlegi helyzet alapján elképzelhető, hogy Kuvaitnak ennél nehezebb dolga lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről