Különös jelenség az USA-ban: alig mozog az aprópénz az országban

mosógép, készpénz
Woman inserting coins into washing machine at laundrette
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egy furcsa, talán csak egyedül az országra jellemző hatása van a koronavírus-járványnak: az emberek úgy érzik, hogy eltűntek az érmék a forgalomból. Az állításra felfigyelt a FED, azaz az amerikai központi bank is, amely igyekszik megfelelő intézkedéseket hozni amellett, hogy tájékoztatni próbál mindenkit arról is, hogy az országban van elég érme, azoknak pusztán az áramlása lassult le.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a mosodáknak nehézségei vannak, azonban nem azért, mert a szolgáltatásra nincs igény. Alapvetően óriási piacról van szó.

Összesen 5,1 milliárd dollár a piaci kapitalizációjuk, több mint 23 ezer ilyen üzlet működik országszerte, melyek közel 54 ezer embernek adnak munkát

- írja az Ibisworld oldala iparági jelentésében.

A mosodáknak is nehéz az érme hiánya Forrás: Image Source via AFP/Gpointstudio

Most gondban vannak azok,

ahol csak apróval lehet üzemeltetni a mosógépeket.

A Bloomberg elemzése szerint egyfelől az emberek átpártoltak azokra a helyekre, ahol lehet bankkártyával fizetni, másfelől "megállt" az érmék körforgása.

Az oldalnak nyilatkozó egyik mosodás például elmondta, hogy nyitás előtt napi 2 órát arra szán, hogy negyeddolláros érméket szerezzen, ezt négy bankfiókban teszi meg. Még ezek ellenére is összesen csak 120 dollárnyi 25 centest tud összeszedni naponta, mert a bankoknál korlátozott az egyszerre kiadható érmék mennyisége. Emellett az említett mosodás barátok és rokonok segítségével vadássza össze az érméket.

A jelenséget nemcsak a mosodások vették észre, hanem más szektorok és magánemberek is.

Emiatt az Egyesült Államok kincstára is kiadott egy közleményt, mely szerint 47,8 milliárd dollárnyi érme volt forgalomban áprilisban, ami szinte megegyezik a tavalyi adattal (47,4 milliárd dollár).

De akkor hová lett a pénz?

A pénz megvan, pusztán annak áramlása lassult le. Az emberek, ha tehetik, akkor kevesebb alkalommal járnak boltba, ami azt eredményezi, hogy több mindent vesznek. Minél nagyobb összegben vásárol valaki, annál kisebb az esélye a készpénzhasználatnak, ráadásul a koronavírus eleve az érintéses fizetések arányának növekedéséhez vezetett.

Korábban arról írtunk, hogy még Németországban is, ahol az emberek kifejezetten ragaszkodnak a készpénzhez, a koronavírus trendfordulóhoz vezethet a fizetési módokban.

Ez azt jelenti, hogy van elég érme az országban, csak nem a megfelelő helyen.

Egyre kevésbé áramlik az érme az országban Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A FED legújabb kutatása szerint

a 10 dollár alatti fizetéseknek 49 százaléka még készpénzzel történik.

Brian Wallace, a Coin Laundry Association (azaz pénzérmés mosodaszövetség) elnöke szerint a központi banknak szükséges lenne valamilyen élénkítő intézkedést hoznia, ugyanis

soha korábban nem volt olyan bonyolult egy 75 centes mosást elindítani, mint napjainkban.

A probléma rengeteg mosodát érint,

azoknak csak a 27 százalékában lehet kártyával fizetni, és csak minden ötödik helyen áll rendelkezésre más alternatív fizetési mód.

Francia mosoda - Más országban nem érzékelték a különös jelenséget Forrás: Phanie via AFP/GARO/PHANIE/Garo

Magyarországról figyelve bármennyire is nehezen értelmezhetőnek tűnik a probléma,

az Egyesült Államokban ez több tízmillió családot érint.

Mi van az automatákkal?

A pénz áramlásában kulcsszerepet játszik a Coinstar nevű vállalat, amelynek zöld színű, pénzváltó automatái országszerte megtalálhatók.

Ez a vállalat összesen 2,7 milliárd dollárnyi papírpénzt (vagy kártyás tranzakciót) váltott érmére. A szolgáltatás nem ingyenes, 11,9 százalékos díj ellenében vehető igénybe.

A cég szóvivője azt mondta, hogy valóban érzékelhető visszaesés, de csak az Egyesült Államokban. A pénzváltó az USA mellett még Japánban, Kanadában és néhány európai országban van jelen.

Kérdés, mikor áll helyre a rend Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke azt mondta júniusban, hogy a hiány remélhetőleg csak átmeneti.

Lépésként az amerikai pénzverde megnövelte a pénzkibocsátást, és ajánlásokat tettek a pénzváltóknak és bankoknak is.

Egy Wisconsin államban található bank például érme-visszavásárlási akciót hirdetett, minden 100 dollárnyi érme után 5 dollár pluszt adnak.

A Forbes azt írja, hogy az amerikai felnőttek 6 százalékának nincs bankszámlája és 16 százalékának ugyan van számlája, de azt csak speciális esetekben használja. Mivel ők szinte csak készpénzt használnak, ezért különösen fontos lenne a probléma hatékony megoldása.