A legjobban teljesítő aranyipari cégnek egyetlen aranybányája sincs

dél-afrikai aranybánya, munkások
CARLTONVILLE, SOUTH AFRICA - MARCH 17 2005: Gold being poured at Driefontein Gold Mine near Carltonville, South Africa. The mine is owned by Gold Fields Ltd who are the fourth largest producers in the world. The company employ 48,000 people worldwide, and produces 4.3 million ounces of gold each year. (Photo by Tom stoddart/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A világ legjobban teljesítő aranykitermelő vállalatának papírjai úgy erősödtek rendkívül látványosan az elmúlt időszakban, hogy a cégnek egyetlen tényleges aranybányája sincs. A vállalat más bányák kitermeléshez kapcsolódó hulladékából nyeri ki a nemesfémet, írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Egy iparági index szerint, jelenleg egy dél-afrikai vállalat, a DRDGold papírjai a legjobban teljesítő részvények idén az aranykiteremlő cégek sorában:

idén eddig 271 százalékos erősödést produkáltak, és a dél-afrikai tőzsdei adatok szerint, egyúttal a legnyereségesebbek közé emelkedtek.

Ahogy az Origo bemutatta, az arany ára és annak kereslete elképesztő emelkedésnek illetve erősödésnek indult a koronavírus-járvány következtében:

Már a 4000 dolláros aranyat is reálisnak tartják a befektetők

Elszabadult az elemzők fantáziája az arannyal kapcsolatban, miután a nemesfém árfolyama a napokban új mindenkori csúcsot döntött. Most már van olyan alapmenedzser is, aki szerint a 2000 dolláros arany kifejezetten olcsónak számít, és teljesen reális lehet a 4000 dolláros árfolyam.

A DRDGold papírjai azonban úgy erősödtek ekkorát, hogy a cég nem bányákból emeli ki az aranyat, hanem más bányák hulladékát dolgozza fel újra.

Az 1893 óta működő cég nem végez fúrásokat vagy földfelszín alatti munkát.

Ám más dél-afrikai telephelyek hulladékából így is tekintélyes mennyiségű nemesfémet nyernek ki. A világnak pedig - úgy tűnik - jelenleg nincs az az arany, ami sok lenne.

A Johannesburg körüli aranybányák régóta a környezetvédők kritikáinak tárgyai: azt állítják azokról, hogy a 130 éve indult aranybányászati tevékenység nyomán, a felhalmozott bányahulladék mérgező anyagokkal szennyezi a környezetet. A DRDGold viszont a hagyományosnál jóval korszerűbb módon, lényegesen kisebb környezeti terheléssel termeli ki az aranyat, és így hozzájárul a környezet rehabilitációjához is.

null

null

A más cégek számára már haszontalan hulladékdombok átvizsgálását végző vállalat idén 1,1 milliárd randos (kb. 18 milliárd forint) tőkeinjekciót is kapott.