Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több száz lengyel töltőállomással bővülhet a Mol hálózata

koronavírus, benzinkút, MOL, üzemanyagtöltő állomás
Vágólapra másolva!
A Mollal tárgyal mintegy négyszáz lengyelországi benzinkútjának átadásáról a PKN Orlen, amely a Lotos felvásárlása miatt kénytelen megválni eszközei egy részétől. A lengyel sajtóértesüléseket nem kommentálta a magyar társaság.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság lengyel lapértesülésekre hivatkozva azt írja, hogy a Molnak értékesítené négyszáz lengyelországi töltőállomását a lengyel PKN Orlen, a két régiós olajipari vállalat erről folytat tárgyalásokat.

A Puls Biznesu gazdasági napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja,

a magyar társaság az akvizícióval leánycége, a Slovnaft lengyelországi benzinkút-hálózatát bővítené.

A tranzakció részeként eszközcseréről is szó lehet, vagyis a Mol a külföldi kútjaiból adhat át a lengyel cégnek.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az üzlet az 1800 lengyelországi töltőállomással rendelkező PKN és a Lotos küszöbönálló fúziója miatt vált időszerűvé, a két lengyel energiaipari társaság egyesülésének versenyjogi jóváhagyásához ugyanis a piaci egyensúly megőrzése érdekében csökkenteniük kell kiskereskedelmi egységeik számát. Az Európai Bizottság trösztellenes testülete várhatóan július 22-ig hoz döntést az ügyben, a lengyel versenyjogi hatóságokat pedig már csütörtökön tájékoztatják a megállapodás részleteiről.

A több száz egységből álló, lengyel átlagforgalmat képviselő, jó minőségű hálózat átvételében van ráció, ez ugyanis már önmagában költséghatékony működtetést tesz lehetővé, a Molnak ugyanakkor nem áll érdekében a töltőállomások elcserélése – mondta a lapnak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

A szakértő azzal érvel, hogy

a magyar társaság a szlovákiai és a magyarországi kútjait a pozsonyi és a dunai finomítóinak közelsége révén közvetlenül tudja ellátni olajtermékekkel, így azokat sokkal jövedelmezőbben tudja működtetni, mint a finomítóitól sokkal távolabb fekvő lengyel területeken lévőket.

Úgy tűnik tehát, a lengyeleknek nagyobb szükségük van a Molra, mint a magyar társaságnak a PKN egységeire.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről