Hírességek fektetnek pénzt a növényi tejes vállalatba

zabtej
Vágólapra másolva!
Mintegy 200 millió dollárnyi, a társaság mostani értékének 10 százalékát képviselő befektetés érkezett az egyre népszerűbb, növényi alapú tejeket előállító Oatlybe. A befektetők között hírességek is felbukkannak - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

Oprah Winfrey és Jay-Z is részesedést szerzett a malmői Oatlyben, a növényi tejeket gyártó cégben, de a vállalat közleménye szerint Natalie Portman és a Starbucks egykori főnöke, Howard Schultz is befektők között van. Ugyancsak a befektetők között találjuk a Blackstone-t is, amely egy jelentős, magánkézben lévő, amerikai székhelyű multinacionális befektetetési vállalat.

A társaság iránti befektetői bizalomnak minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy egyes kutatások szerint a hagyományos tehéntej iránti kereslet már egy ideje csökken.

Különösen a 40 évesnél fiatalabb korosztály körében növekszik az érdeklődés az alternatív, egészségesebbnek tartott, alacsonyabb zsírtartalmú, így elsősorban a növényi alapú tejkészítmények iránt.

Zabtej (illusztráció) Forrás: Shutterstock

A tehéntejnek persze még mindig jóval nagyobb a piaca, csak az Egyesült Királyságban évi 3 milliárd fontot (közel 1200 millárd forint) ér el. Ugyanakkor az 1950-es évek óta megfigyelhető tendencia szerint a britek tejfogyasztása csökken, függetlenül attól, hogy korábban a tejet az egészséges táplálkozás egyik alapelemének tartották.

A Mintel piackutató adatai szerint ezzel párhuzamosan növekszik a briteknél a növényi tejek piaca, a zabtej forgalma tavaly 74 millió fontra emelkedett. Ez kétszeres bővülés egyetlen év alatt.

A svéd vállalat mindemellett kifejezetten jó évet zárt tavaly, a zabtejes termékek értékesítése a duplájára, 200 millió dollárra nőtt. A sikeres értékesítést az új termékek, a jégkrémek és a joghurtok bevezetése is támogatta.

A befektetőktől érkező pénzt a vállalat bővítésre, többek között új gyártósorok létesítésére és munkahelyek létrehozására fordítja, terveik szerint Európában, az USA-ban és Ázsiában is terjeszkedni fognak.

A 200 millió dolláros befektetés a Wall Street Journal szerint a vállalat lehetséges tőzsdei bevezetésének előkészítéseként is értékelhető.

A Bloomberg megemlíti, hogy a Blackstone befektetői megjelenését követően, az Oatly értéke 2 milliárd dollárra emelkedett.