Egyre több helyen lesznek nemzeti színű zászlók az élelmiszer-áruházakban

NAGY István
Nagy István agrárminiszter beszédet mond a tudatos vásárlói magatartás erősítéséről tartott sajtótótájékoztatón a CBA Príma Élelmiszer Áruházban Budaörsön 2020. július 13-án.
Vágólapra másolva!
Már július 15-től megjelenhetnek az áruházak zöldségstandjainál a nemzeti színű zászlók, az Agrárminisztérium rendeletmódosításának köszönhetően a kereskedőknek ilyen módon is jelölniük kell, ha magyar zöldséget vagy gyümölcsöt kínálnak a vásárlóknak, emlékeztet arra a Magyar Nemzet. A húspultokban is változást tapasztalhatnak szerdától a fogyasztók, a sertéshús után ugyanis már a baromfi- és a juhtermékek mellett is kötelezően fel kell tüntetni a származási ország nevét. Kivételt ez alól egyedül a termelői piacok árusai élveznek.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, a sertéshúsoknál már megszokottá vált a származását jelölő zászlócska a boltok húspultjain. 2020. július 15-től jelentősen szélesedik a rendszer, így a baromfitermékek, juh- és kecskehúsok származása is zászlókkal lesz jelölve, továbbá a jelölés kiterjed majd a zöldségekre és a gyümölcsökre is. A szakma szerint a változás kismértékben ugyan, de növelheti a keresletet.

Nagy István, az agrártárca vezetője a változtatással kapcsolatban sajtótájékoztatón elmondta: az intézkedés célja, hogy segítse a tudatos vásárlást, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban, az eltérő származású termékek egymástól egyértelműen elkülöníthetők legyenek.

– fogalmazott a tárcavezető.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a tudatos vásárlói magatartás erősítéséről tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A minisztérium idén januárban elsőként a sertéshúsnál vezette be a szigorítást. Eszerint a kereskedőknek nemcsak az előrecsomagolt, hanem a pultból kínált termékek származási országát, illetve eredetének helyét is jól látható módon, táblán kell jelölni, egyúttal meg kell jeleníteni a származási ország zászlóját is. Nagy István szerint ezzel egyszerűbbé, kényelmesebbé és zökkenőmentesebbé vált a vásárlói tájékozódás.

"Az Agrárminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a vásárlók számára segítse a tudatos választás lehetőségét, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban" – emelte ki. Majd hozzátette: a hazai termékek választásával sok ezer család megélhetését lehet biztosítani.

A munkahelyek védelme és a termelők támogatása mellett a fogyasztók az élelmiszer-termelés színvonalának javításához, valamint a város és a vidék kapcsolatának erősítéséhez is hozzájárulhatnak.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar agrárium és élelmiszeripar a járvány idején is biztosítani tudta az ország ellátását, a kereskedelemben dolgozóknak köszönhetően pedig a termék és a vásárló is egymásra tudott találni.

"A magyar mezőgazdaság és a termelők jól reagáltak a megváltozott helyzetre. Ez kiváló bizonyíték arra, hogy képesek vagyunk az önellátásra" – tette hozzá Nagy István.