Mégsem lesz rövidebb a tőzsdei nyitva tartás Európában

tőzsde bróker kereskedés részvény trader Frankfurt
Vágólapra másolva!
Az alapkezelők és a bankok szerint a hosszú tőzsdei nyitva tartási órák felesleges terheket rónak a brókerekre, ezért elindult egy felmérés Európában, hogy kiderüljön, mennyire támogatják az ötletet a kontinens tőzsdéi. A kutatás eredménye alapján azonban nem fog változni a kereskedési idősáv.
Vágólapra másolva!

A régió tőzsdéit képviselő Európai Értékpapír Tőzsde Szövetség (Fese) felmérésének eredménye azt követően látott napvilágot, hogy a londoni tőzsde rövidebb nyitva tartási időről konzultált a brókerekkel.

Az európai piacok nyolc és fél órán át folyamatosan működnek, hogy átfedésbe kerüljenek az ázsiai és az amerikai kereskedési nap egyes részeivel.

Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig tartanak nyitva, mint a new yorki tőzsde, amely mindössze hat és fél órát működik, vagy a tokiói, ahol pedig csak hat órás a kereskedésre szánt idő.

Az alapkezelők, a bankok és a piacvezetők az elmúlt hat hónapban lobbiztak az európai tőzsdéken, hogy mindkét végén rövidítsék a nyitva tartási időt. Az ügy támogatói azt állítják, hogy

a hosszabb nyitva tartás valójában kevés segítséget nyújt a piac likviditásában, viszont problémákat okoz az alkalmazottak számára.

A rövidebb nyitva tartás fokozná a részvények forgalmát.

Rainer Riess, a Fese főtitkára azonban azt mondta, hogy a jelenlegi rendszer megfelelő és a változtatás az európai piac számára káros lenne. A rövidebb napról folyó viták a szakember szerint inkább Egyesült Királyság-központúak voltak, ez az európai kontinensen nem ennyire fontos kérdés.

A Fese szerint ez a változtatás az alternatív, nem megfelelően szabályzott kereskedői felületeknek kedvezne, mivel rájuk nem vonatkozna az új szabály. A befektetők azonban a főtitkár szerint ettől még nem látnának jobb árakat.

„Ha lerövidítjük az órákat, az fenyegetést jelent a likviditás és az átláthatóság szempontjából. A tőzsdéknek mindent meg kell tenniük a megfelelő árképzés, valamint az általános stabilitás és az ellenálló képesség érdekében. "- mondta Riess, hozzátéve, hogy

Riess szerint a munka és a magánélet egyensúlyának kérdése valóban nehéz a brókerek számára, de ezt inkább a munkaadók problémájának látja, hiszen néhány országban már vezettek be csúsztatásos munkaidőt.

Illusztráció Forrás: Ralph Orlowski/Reuters

Az Euronext a felmérést Párizsban, Amszterdamban, Dublinban, Brüsszelben, Lisszabonban és Osloban végezte el.

Az európai pénzügyi piacok szövetsége (Afme), amely a bankokat és a befektetőket képviseli, hét órás nyitva tartást szeretett volna, amely közép-európai idő szerint 10 vagy 10:30 órakor kezdődött volna, arra hivatkozva, hogy az ennél hosszabb nyitva tartás ma már idejétmúlt. Galina Dimitrova, a londoni székhelyű Investment Association igazgatója szerint a jelenlegi kereskedési órák már nem tükrözik a piaci igényeket, viszont akadályozzák a befogadóbb munkahelyek kialakítását. „A londoni tőzsdén folytatott konzultáció eredményei világosak: rövidebb kereskedési órákra van igény, a brókerek változást szeretnének"- mondta.

Rövidebb lehet a tőzsdék nyitvatartási ideje Európában

A befektetők, a bankárok és a brókerek többsége is rövidebb kereskedési napot támogatna az életminőségük javítása érdekében - közölte a Londoni Értéktőzsde (LSE). De nem csak a londoni tőzsdéről lenne szó a kereskedési nap hosszának rövidítésében, Európában is zajlik egy ilyen felmérés.

A londoni és a milánói tőzsdét működtető London Stock Exchange Group (LSE), még nem döntött a kérdésben, bár a saját konzultációja során a legtöbb válaszadó a rövidebb nap mellett voksolt.

A legtöbben 9 és 16 óra között kereskednének.

Ezeket a változtatásokat azonban a londoni brókerek az európai tőzsdékkel és más kereskedési helyszínekkel történő harmonizációval együtt választották volna szívesen.

A Deutsche Börse és a spanyol BME azonban már régóta ellenzi a kereskedési órák megváltoztatását. A Nasdaq, amely hét skandináv tőzsdét is üzemeltet az északi és a balti régióban, szintén nem állt ki a rövidítés mellett, arra hivatkozva, hogy a rövidebb kereskedési órák valójában rossz irányt jelentenének a részvények nagy volatilitása és a piaci bizonytalanságok idején.

Forrás: Ft.com