London városa 800 éve fizet bérleti díjat két ingatlanért, de nem tudni, hol vannak

Wastminster apátáság
Az apátság London egyik leghíresebb látnivalói közé tartozik
Vágólapra másolva!
Minden évben megrendezett ceremónián fizeti ki London városa a királynőnek két bérelt telekingatlan után a bérleti díjat. A díjtétel nem más, mint egy fejsze, egy sarlószerű kialakítású, hajlított pengéjű kés, hat, túlméretezett lópatkó, és nem több, nem kevesebb, mint 61 darab hegyes szög. Ez már önmagában elég lehet a meghökkenéshez, ám az igazán érdekes adalék az, hogy a világ egyik legkülönlegesebb ingatlanbérleti konstrukciójában már senki nem tudja, hol vannak a város által a koronától bérbe vett területek.
Vágólapra másolva!

London városa minden év október elején, ünnepség keretében adja át az ingatlanokért fizetett bérleti díjat a királynő "remembrance"-ének. Ez a különös poszt a legrégebbi, folyamatosan működő, közjogi jellegű, de alapvetően a pénzügyekhez kapcsolódó pozíció Angliában, még 1154-ben hozták létre. A kifejezés magyarra fordítása nehézkes - "az uralkodó emlékeztetője" vagy "nyilvántartója" -, betöltőjének funkciója az volt, hogy számon tartsa azokat a pénzügyi kötelezettségeket, amelyekkel a bárók vagy más, az uralkodótól például földterületet bérlők tartoznak a királynak, illetőleg királynőnek. Nem pusztán az uralkodót emlékeztette, hanem a neki kötelezettséggel tartozó földbirtokosokat is, mégpedig feljegyzések formájában. Az ősi, nagy tekintélyű poszt mai betöltőjének ma is ez a szerepe, még ha nyilvánvalóan csak szimbolikusan is: átveszi Anglia legrégebbi, folyamatosan fennálló bérleti konstrukciójára az 1211-től, illetve 1235-től bérelt londoni ingatlanok említett ellenértékeit.

null

null

A "quit-rent"-nek hívott, a feudális időkre visszavezethető pénzügyi intézmény, illetve díj, valójában legalább annyira adó, vagy "kiváltási illeték", mint bérleti díj (itt most utóbbiként hivatkozzuk). Eredeti célja az volt, hogy megfizetésével a bérlő mentesüljön a földdel kapcsolatos egyéb kötelezettségek teljesítésétől, illetve mintegy megváltsa magát és földjét mások jogformálásától. Például a korabeli időkben egy ilyen módon bérbe vett földterületen elképzelhető, hogy mások vadászati joggal bírtak, ami a bérlő termelőmunkáját zavarta volna.

Ha vállalta, hogy megfizeti a megállapított ellentételezést, akkor mentesítette földjét a külső szereplők joggyakorlása alól.

Az ennek kapcsán megállapított bérleti díjat (adót) mindig a magasabb rendű földhatóságnak kellett megfizetni, ami Angliában az uralkodót, a koronát jelenti. Nevében fontos hivatalnoka (remembrance) szedte be a járandóságot. Ez a kötelezettség mindig a földre vonatkozott, és nem az azokon álló ingatlanra, bár a gyarmati időkre ebben is történtek változások, sőt, napjaink Malajziájában az ingatlanadóztatás kettős rendszere figyelhető meg: életben van egy adófajta, melyet az adott szövetségi állam fele fizet a bérlő (épületei után is), és egy helyi, amolyan önkormányzati jellegű adó, amivel hozzájárul az ingatlanát is érintő infrastruktúrák fenntartásához, fejlesztéséhez. Több elemzés állítja párhuzamba a mai malajziai gyakorlatot a régi angliai megoldással.

Maradva az angliai esetnél:

London városa már évszázadok óta változatlan formában megfizeti a fent részletezett tartalmú bérleti díjakat, de a helyzet az, hogy valójában senki nem tudja pontosan, hol vannak a kérdéses földterületek.

A régebbi, 1211 óta bérelt földdarabért például a késszerű, a mezőgazdaságban használt szerszámot kell fizetni, ami olyan, mint egy sarló, csak szélesebb a pengéje, mutatja be az Atlas Obscura, részletezve a megfizetési ceremóniát és az abban felbukkanó tárgyak sajátosságait is. Emellett a kötelezettség részét képezi a fejsze is, aminek kötelezően nagyon élesnek kell lennie. Az azonban, hogy hol van a "Moors" néven illetett ingatlan, a feledés homályába veszett. A legvalószínűbb helyszíne Shropshire ceremoniális megye, Londontól elég messze. Az 1980-as években London egyik korábbi polgármestere rá is bökött ott egy földterületre, amelyet "Moors"-ként jelölt meg, hogy egyszer és mindenkorra lezárja ezt a nyitott kérdést az ingatlan elhelyezkedéséről, de álláspontja az általa azonosított földdarabról nem terjedt el széles körben.

null

null

A másik, 1235 óta bérelt terület valószínűleg a mai London területén van, legalábbis a történelmi emlékezet ezt támasztja alá. A történet szerint a londoni Royal Courts of Justice, egyes bírósági testületeknek otthont adó épülettől nem messze történt, hogy az akkor még beépítetlen területen a király a XIII. században lovagi tornát rendezett. A bajnokságon a lovagoknak segítségre volt szükségük páncéljaik megjavításához.

Az illető, aki elsőként jelentkezett a munka elvégzésére a jelenlévők közül, bérleti jogot kapott a földterületre, hogy ott kovácsműhelyt létesítsen.

Egy másik változat szerint a munka nem páncéljavítás volt, hanem a templomos lovagok méneinek újrapatkolása, ami szintén nem tűnik elképzelhetetlennek, tekintve, hogy a Temple Church a közelben található. A bérleti díj pedig ettől a ponttól adja magát: 61 szög és 6 méretes patkó. Ám a terület pontos lokációja már itt sem ismert.

Érdekesség, hogy e két, bizonytalan elhelyezkedésű földterület mellett további furcsa bérleti díjak is járnak a brit koronának. London 11 fontot fizet "Southwark városáért" minden évben, ami manapság egyáltalán nem különálló település, hanem London egyik felkapott kerülete, a Shakespeare Globe-bal és a Tate Modernnel, a szépművészeti múzeum egyik egységével.

A londoni Tate Modern Forrás: 123rf.com

Londonon kívül is találkozni különös bérleti díjakkal: a koronától földet bérlők közül van, akinek egy vödör havat, három szál vörös rózsát, vagy egy kis francia zászlót kell átadnia bérleti díjként. Van olyan konstrukció is, amelyben a bérleti díjat csak akkor kell megfizetni, ha a király vagy a királynő személyesen jár a bérelt területen.

A legkülönösebb ellenszolgáltatást azonban minden bizonnyal annak a földtulajdonosnak kell nyújtania, aki az uralkodó jelenlétében, lovával beüget a tengerbe, hogy a víz nyeregig érjen, így bizonyítva lojalitását a fenség iránt.

A legkellemesebb fizetési procedúra pedig vélhetően annak a tulajdonosnak jutott, akinek minden évben, új év előestéjén, három pohár bort kellett legurítania - a király nagyanyjának szellemét megtisztelve ezzel.