Akkorát nőtt a kínai gazdaság, amire korábban senki nem számított

Kína, GDP
(200117) -- BEIJING, Jan. 17, 2020 (Xinhua) -- Staff members work at a workshop in China First Heavy Industries in Qiqihar, northeast China's Heilongjiang Province, Aug. 28, 2019. China's economy grew 6.1 percent year on year in 2019, within the government's annual target of 6 to 6.5 percent, the National Bureau of Statistics (NBS) said on Friday. TO GO WITH XINHUA HEADLINES OF JAN. 17, 2020. (Xinhua/Wang Jianwei)
Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben növekedett a kínai gazdaság a második negyedévben, a világ gazdaságai közül elsőként visszatérve a növekedési pályára, miután az első negyedévben a koronavírus-járvány következtében jelentős zsugorodást regisztráltak.
Vágólapra másolva!

A kínai statisztikai hivatal közzétett adatai szerint a kínai bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben 3,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Elemzők enyhébb, 2,5 százalékos növekedésre számítottak annak tükrében, hogy a kínai GDP az idei év első három hónapjában 6,8 százalékkal csökkent.

A kínai GDP az idei eső negyedévben először zsugorodott az óta, hogy 1992-ben elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP adatokat. A járvány miatti bizonytalanságra hivatkozva a kínai parlament idén nem jelölt ki GDP növekedési célszámokat.

Negyedéves összevetésben a kínai GDP 11,5 százalékkal emelkedett április-júniusban az év első három hónapjához képest.

Elemzők mérsékeltebb, 9,6 százalékos bővülést jósoltak.

A magára találás jeleit mutatja a kínai gazdaság Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Wang Jianwei

Így teljesítettek az ágazatok

Az ipari termelés júniusban tovább javult, és az idei év eddigi legnagyobb mértékű - 4,8 százalékos - növekedését produkálta éves összehasonlításban. Elemzők 4,7 százalékos bővülésre számítottak a májusi 4,4 százalékos emelkedést követően. Havi összevetésben 1,3 százalékos bővülés történt májusról júniusra. Az év első felét tekintve az ipari termelés 1,3 százalékkal zsugorodott a tavalyi év azonos időszakához képest, ami további javulást jelent az év első öt hónapjában mért 2,8 százalékos visszaesés után.

A termelés növekedése júniusban a víz- és energiaszektorban volt a legmarkánsabb, ahol 5,5 százalékos bővülést mértek éves bázison a múlt hónapban.

Ez az ágazat ezzel maga mögött hagyta a feldolgozóipart, amely az elmúlt hónapokban végig élen járt a termelés növekedését illetően, ám júniusban a termelés növekedése 5,1 százalékra gyengült a májusi 5,2 százalékról.

A csúcstechnológiával foglalkozó feldolgozóipari vállalatok esetében a termelés azonban 10, 0 százalékkal bővült júniusban.

A tulajdonosi összetétel alapján a legnagyobb - 5,0 százalékos - növekedést a részvénytársaságok esetében mérték júniusban, míg az állami vállalatoknál a termelés 4,9 százalékkal, a magánszektorban 4,8 százalékkal, a külföldi finanszírozású vállalatok esetében pedig 4,2 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

A kiskereskedelem még takaréklángon

A kiskereskedelmi forgalom éves bázison 1,8 százalékkal csökkent júniusban, ami az idei évet tekintve eddig a legkedvezőbb adatnak számít. Elemzők mindazonáltal a forgalom lendületesebb javulásával számoltak, 0,3 százalékos zsugorodást előre jelezve a májusi 2,8 százalékos visszaesést követően.

Az év első hat hónapját tekintve a kiskereskedelmi forgalom 11,4 százalékkal maradt alul a tavalyi év azonos időszakában mért eredményhez képest. A legsúlyosabb mértékű csökkenést továbbra is a vendéglátóiparban mérték: a kiskereskedelmi forgalom ezen a területen 15,2 százalékkal zsugorodott éves összehasonlításban júniusban, és 32,8 százalékkal az első félévet tekintve.

A fellendülés tartós, de nem egyenletes lesz Forrás: Imaginechina/Zhuang yi - Imaginechina/Zhuang Yi

Az állóeszköz-beruházások 3,1 százalékkal csökkentek az év első hat hónapjában éves összevetésben, ami a visszaesés további mérséklődését jelenti az első öt hónapban mért 6,3 százalékos zsugorodás után, és az elemzők által várt 3,3 százalékos csökkenést is felülmúlja.

A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások 7,3 százalékkal estek vissza a január-júniusi időszakban éves összevetésben, szemben az év első öt hónapjában mért 9,6 százalékos szűküléssel.

A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta 5,7 százalékra mérséklődött júniusban a májusi 5,9 százalékról.

Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül képes hű képet adni a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 6 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 9 millió új, városi munkahelyet teremt.

A CNBC gazdasági hírportál a friss GDP adatok kínai kommentárjait közli.

Ezek szerint mind a kínai gazdasági irányítás, mind pedig az elemzők optimisták a kínai gazdaság idei évre várt teljesítményét illetően.

Az elemzők úgy vélik, Kína belföldi gazdasága "rendben van", miután megszűntek az átfogó utazási korlátozások és újraindultak az infrastrukturális fejlesztések is. A megszólalók szerint, a kínai GDP növekedése az év hátralévő kettő negyedévében is fenntartható lesz. Azt ugyanakkor hozzáteszik: a fellendülés nem egyenletes, sem területi, sem ágazati bontásban nem egységesen zajlik le.