Megnőtt a lakossági és vállalati megtakarítások iránti igény

készpénz
Budapest, 2013. november 27. Fotómontázs a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Csak átmeneti volt a megtakarítások visszaesése a koronavírus-járvány idején, az elmúlt hónapokban újraépültek a lakossági és vállalati megtakarítások, sőt a beruházási hitelekre is nagy az igény - írja a Növekedés.hu a bankoktól kapott adatokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Több bank is emelkedésről számolt be a lakossági betétállományt tekintve, az OTP Banknál például az előző évek trendje szerinti növekedést láttak idén, kivéve a márciust és az áprilist, amikor az értékpapírok helyett a lakossági betétek felé mozdult el a megtakarítási hajlandóság, de májustól ismét az értékpapírokat vették a befektetők.

A Takarékbanknál már áprilisra elérte a lakossági betétállomány a koronavírus-járvány előtti - azaz februári - szintet és az elmúlt hónapokban is nőtt tovább.

Dinamikusan, mintegy 10 százalékkal nőtt a nem lekötött betétek, azaz a számla és betétszámla betétek állománya az elmúlt időszakban a CIB Banknál, de közben nem csökkent számottevően a lekötött betétek állománya, így arról lehet szó, hogy

az új betétjeiket szükség esetén gyorsan hozzáférhető konstrukciókba fektették az ügyfelek.

Ugyanilyen hatást mértek az MKB Banknál is, ahol szintén 10 százalékos volt az emelkedés, ebben a kockázatmentes, kedvező hozamú speciális lakossági állampapírok voltak a legkeresettebbek.

A vállalkozások esetében inkább a finanszírozás iránti érdeklődés növekedett, de a lakosságnál egyértelműen visszatért a koronavírus-járvány előtti megtakarítási hajlandóság Forrás: MTI/Faludi Imre

A cégek inkább a finanszírozást keresték

A cégek esetében stagnált a közép- és nagyvállalati betétállomány az OTP Bank mérései szerint, a gazdasági társaságok érdeklődése inkább a finanszírozási megoldások felé fordult az elmúlt hónapokban. A gazdaságélénkítő programokra épülő konstrukcióik mellett sokan kerestek forrást beruházáshoz, főleg a kereskedelem és gépjárműjavítás területéről, illetve a mezőgazdasági vállalkozásoknál is nagy volt az érdeklődés.

Sokan váltottak a meglévő hiteleikről valamely új, kedvező finanszírozású konstrukcióra.

A CIB Banknál is hasonló tapasztalatokról számoltak be, hozzátéve, hogy nincs kifejezett megtakarítási hangulat a vállalkozói szektorban, bár a befektetési hajlandóság az alapok esetében júliusra utolérte az áprilisi szintet.

A finanszírozás terén viszont nagy az érdeklődés az NHP Hajrá hitelkonstrukció iránt, melyet elsősorban a kkv-szektor vesz igénybe, egy részük fejlesztésre fordítva az így megszerzett pénzt.

Nem láttak extrém, szokatlan tartalékolást a vállalatok részéről a Takarékbanknál sem, ahol egyébként 2020 első két negyedévében folyamatosan nőtt a vállalati betétállomány.

Az MKB Banknál úgy látják, hogy inkább a likvidebb betéti konstrukciókat részesítik előnyben a vállalkozások az értékpapír megtakarítások helyett. A vállalatok hitelfelvételi kedve viszont érezhetően nőtt, mind a likviditást támogató, mind pedig a beruházási hitelkonstrukciók esetében, a krízistermékeknél pedig a piaci részesedését meghaladó mértékű hitelfelvételi kedvet mértek a hitelintézetnél.

Forrás: Növekedés.hu