Egyre népszerűbb a szabad felhasználású jelzáloghitel

hitelfelvétel illusztráció
Vágólapra másolva!
Ugyan a lakáshitelek és a személyi kölcsönök új szerződéseinek összege csökkent az év első öt hónapjában, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké több mint ötödé¬vel nőtt. A kereslet növekedését az elérhető hitelösszeg növekedése és a járványhelyzet is növelte – írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 33,4 milliárd forintnyi új jelzáloghitel szerződést kötöttek május végéig a háztartások, ami

20,1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanakkor a járványhelyzet miatt a lakossági hitelpiac legnépszerűbb termékének számító lakáshitelek és személyi kölcsönök új szerződéseinél visszaesést mért a jegybank: a lakáshiteleknél minimális értékű, 0,2 százalékos volt a csökkenés, míg a személyi kölcsönök esetében el elérte a 32 százalékot is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A hitelpiaci megtorpanás a szabad felhasználású jelzálogkölcsönöket is érintette,

de közel sem olyan mértékben, mint várták, mivel áprilisban 5,7 milliárd forintot, májusban pedig 6,7 milliárd forintot ért el az újonnan megkötött szerződések mennyisége, míg első öt hónap átlaga 6,7 milliárd forint környékén mozog.

Ugyan a szabad felhasználású jelzáloghitelek a teljes hitelpiac kis részét jelentik, az elmúlt hónapok során megfigyelhető, hogy egyre népszerűbbé válik a lakosság körében. A növekedés okai között a lakossági hitelpiac évek óta tartó bővülése, a szabadon felhasználható, valamint vállalható és kiszámítható törlesztésű konstrukciók miatt is egyre népszerűbb.