Hétmilliárd köbméternyi földgázt rejt a tenger a Nílus deltájánál

Dél-Kínai-tenger, olaj- és gázlétesítmények, olaj, gáz
--FILE--The drilling rig "Bluewhale I" which is used to exploit natural gas hydrates is pictured in the South China Sea, 19 April 2017. China's attempt to test marine natural gas hydrates, a future energy source, has turned out to be a success, making it the first country to secure continuous and stable gas supply in marine gas hydrate exploitation, according to the Ministry of Land and Resources. The pilot production was carried out in the Shenhu Area of Northern South China Sea, the ministry said on Thursday (18 May 2017). Natural gas hydrates, mostly found at the bottom of continental shelf and the perpetually frozen soil, are the future clean energy source, and are regarded as a new energy source due to their high energy density, huge amount of resources and cleaning characters, it said. Natural gas hydrates can play a significant role in environmental protection and global climate change, it added.
Vágólapra másolva!
Nagy európai szénhidrogén-ipari vállalatok - az Eni, a BP és a Total - megerősítették, hogy valóban kivételesen értékes tengeri gázlelőhely húzódik Egyiptom partjaihoz közel, a Nílus deltavidékével szemben - számol be arról az Oilprice a vállalatok közleményei alapján. Ez a lelet további komoly tartalékokat ad Egyiptom eddig is jelentősnek gondolt földgáztartalékához.
Vágólapra másolva!

Egyes források már korábban beszámoltak arról, hogy értékes földgáztartalékokat rejt a Földközi-tenger Egyiptomnál, a Nílus deltájánál.

A becslések szerint nagyjából 7 milliárd köbméter földgáz rejtőzik a vizek alatt.

A vállalatok mostani bejelentése azért érdemel külön figyelmet, mert az Eni elvégezte a próbafúrásokat egy koncessziós területen. Ennek eredményeként megerősítést kapott, hogy a térségben nem csak nagy mennyiségű tartalék áll rendelkezésre, hanem az ki is aknázható.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Tang Ke

Viszonyításként: a MEKH adatai szerint, 2018-2019 telének teljes magyarországi gázfelhasználása 4,36 milliárd köbméter földgáz volt.

Az Eni közlése persze nem azt jelenti, hogy ebből az egy pontból ki lehet emelni a teljes tartalékot. Azt viszont igen, hogy ott hamarosan komoly termelés veheti kezdetét: a cégek tájékoztatása szerint, a Bashrush nevű földgázkút idővel akár 2-3 millió köbméter földgázt is adhat egyetlen nap alatt.

null

null

Az olasz vállalat az Észak-El-Hammad koncesszióban, ahol a Bashrush található, 37,5 százalékos tulajdonrésszel bír, a BP hasonló részesedéssel rendelkezik. A Totalé a maradék 25 százalék.

A vállalat szerint a koncessziós területen a szükséges infrastrukturális beruházások viszonylag olcsón megvalósíthatók és a mező bevonható a termelésbe.

Ezt erősítette meg a Total kutatásokért és feltárásokért felelős alelnöke is.

Az elmúlt években Egyiptom a Földközi-tenger térségének egyre fontosabb szereplőjévé vált a földgáziparban. Az Eni 2015-ben azonosította a Zohr nevű mezőt, amely a térség valaha megtalált legnagyobb földgázmezője. Az elmúlt években jelentős érdeklődés fordult Egyiptom szárazföldi nyersanyagtartalékai, például aranya irányába is. Erről ebben a cikkében írt az Origo.