Csődbe ment az amerikai elnököket öltöztető legendás cég

Clothing Retailer Brooks Brothers Files For Chapter 11 Bankruptcy Protection GettyImageRank3 business finance and industry
CHICAGO, ILLINOIS - JULY 08: The Brooks Brothers logo is painted on the window of a shuttered store in the financial district on July 08, 2020 in Chicago, Illinois. The retailer which was founded in 1818 and currently has more than 500 stores worldwide filed for bankruptcy protection today. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek nehézségeit követően, a világjárvány miatti további keresletvisszaesés hatására csődvédelembe menekült a legrégebbi, folyamatosan működő ruházati cég az Egyesült Államokban, amely szinte az összes amerikai elnököt öltöztette.
Vágólapra másolva!

A társaság szerdán kért csődgondnokságot, amelynek ideje alatt remélhetőleg sikerül olyan befektetőt találnia, amelyik gondoskodik a további működésről - foglalja össze a történteket a bbc.com.

Eközben 250 észak-amerikai üzletéből 51-et bezár.

Az ikonikus ruházati márka már a 2017 és 2019 közötti időszakban is rendkívül alacsony eladási adatokat produkált, erre pedig az elmúlt hónapokban még rátett egy jókora lapáttal a koronavírus-járvány, ami végleg ellehetetlenítette a vállalat működését.

A jelenlegi tulajdonos, az olasz Claudio Del Vecchio, aki 2011-ben vásárolta meg a céget a Marks & Spencertől, már májusban azt nyilatkozta a New York Timesnak: nem zárja ki annak az eshetőségét, hogy csődvédelmet kérjenek maguk ellen.

A Brooks Brothers logója az egyik bezárt üzletük kirakatán Chicago üzleti negyedében 2020 július 8-án Forrás: AFP/2020 Getty Images/Scott Olson

A Brooks Brothers férfi ruházati termékeket gyártó vállalatot 1818-ban alapították, vagyis története már több mint 200 éves múltra tekint vissza.

A márkanév mélyen beivódott az amerikai kultúrába, néhány kivétellel valamennyi elnöknek készítettek ruhát, és többek között Abraham Lincoln, Barack Obama és Donald Trump is a náluk készült öltönyöket viselte elnöki beavatási ceremóniáján.

De Clark Gable, Andy Warhol és Stephen Colbert is szívesen hordta a náluk készült ruhadarabokat, napjaink egyik legismertebb divattervezője, Ralph Lauren pedig pályája kezdetén náluk dolgozott értékesítőként. A márkanév évtizedeken keresztül egyet jelentett a minőségi amerikai férfiöltözékkel.