Budapest megelőzte Prágát a régiós repülőterek utasforgalmában

Koronavírus, Budapest, repülőtér, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Terminál, maszk, arcmaszk, védőmaszk, utas, csomag, poggyász, bőrönd, beszállás, check-in
Vágólapra másolva!
A járvány miatt jelentősen csökkent az utasforgalom Kelet-Közép-Európában, de a fővárosok repülőterei között némi átrendeződés is látszik: Budapest beelőzte Prágát, Varsó viszont stabilan tartja első helyét - írja az Airportál.hu a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó adatbázisokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A kelet-közép-európai régió repterei mellett Bécset is megvizsgálták. Mindegyik repülőtér esetében nagyságrendileg kétharmaddal visszaesett a forgalom, de az utasforgalom alapú rangsor mégis megváltozott,

jelentős részben az erős budapesti fapados piac miatt.

Varsóban a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT, illetve az ugyancsak erős fapados piac közös forgalma a régió legnagyobb utasforgalmát hozta, a január-júniusi időszakban 3,17 millió utas utazott át a repülőtéren, ám a koronavírus-járvány miatt a forgalom így is 63 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adathoz képest.

A képen látható budapesti repülőtér adta a legnagyobb nemzetközi légiforgalmat 2020 első hat hónapjában, Varsó csak a plusz 334 ezer belföldi utassal tudta legyőzni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyarországi számokról szólva, a Budapest Airport az első félévben 2,89 millió utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ez 60,8 százalékkal volt kevesebb a tavalyi első félévnél, de nem marad el sokkal a varsói forgalomtól. Mint azt az Origo korábban megírta,

júliusra már csaknem tízezerre nőtt a hazai napi utasszám Budapesten,

ami jelentős növekedést jelentett a júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom mindössze 84,4 ezer utast számlált az egy évvel korábbi 1,5 millió utassal szemben.

Gyorsan emelkedik a hazai repülőtéri forgalom

A járvány előttinek a töredéke még a forgalom, de hétről hétre több járat és utas fordul meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - írja hétfői számában a Világgazdaság. Júliusra már csaknem tízezerre nőtt a napi utasszám, ami jelentős növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utast számlált az egy évvel korábbi 1,5 millió utassal szemben.

A prágai Václav Havel repülőtér a járvány előtt folyamatosan a második volt a Varsó mögött, azonban itt lett a legnagyobb a légiforgalom visszaesése, 67,5 százalék, így mintegy 2,5 millió utas haladt át a légikikötőn.

Bár nem része a régiónak, de a bécsi Schwechat repülőtér is 65,3 százalékos visszaesést produkált a vírushelyzetben, mintegy 5 millió utast kiszolgálva 2020 első félévében.

Forrás: Airportal.hu