Minden idők tíz legdrágább válása

A legköltségesebb válások, Bernie Ecclestone, Slavica Radic
LONDON - OCTOBER 02: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK TABLOID NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Bernie and Slavica Ecclestone attend the launch party for Form Menswear, at Harrods on October 2, 2008 in London, England. (Photo by Dave M. Benett/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A sztároknak a váláskor gyakran hatalmas vagyont kell elosztaniuk egymás között, és nem mindenki jár jól az osztozkodással. Összegyűjtöttük minden idők legdrágább válásait.
Vágólapra másolva!

10. Mel Gibson és Robyn Moore – 2006, 425 millió dollár

Mel Gibson és Robyn Moore Forrás: Getty Images/WireImage/Barry King

A Business Insider összeállítása szerint a színészpár válása számít az eddigi legköltségesebbnek Hollywoodban, a szóban forgó összeg Mel Gibson akkori nettó vagyonának csaknem a felét tette ki. Házasságukat 26 együtt töltött év után bontották fel, hét közös gyerekük született. Az amerikai születésű, kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas ausztrál színész, filmrendező és producer, Mel Gibson pályafutásának legemlékezetesebb szerepei a Mad Max mozifilm-sorozathoz, és a Halálos fegyverhez kötődnek. Ő rendezte az Oscar-díjas A rettenthetetlen című filmet, valamint a 2004-es A passiót és a 2006-os Apocalypto című filmet is.

9. Craig McCaw és Wendy McCaw – 1997, 460 millió dollár

Craig és Wendy McCaw Forrás: Wikimedia Commons/Warren Mell - Getty Images

A mobiltelefon iparág egyik úttörője, Craig McCaw és a lapkiadásban érdekelt Wendy McCaw válóperét követően 460 millió dollár értékű Nextel részvényt kapott a volt feleség. A pár még a Stanford egyetemen ismerkedett meg, ahol 1974-ben szerezték meg a diplomájukat, majd ezt követően házasodtak össze. Craig McCaw Cellular és Clearwire Corporation néven alapított távközlési cégeket, amelyek közül az előbbit 1994-ben értékesítette az AT&T-nek. Wendy pedig a Santa Barbara News-Press médiavállalat tulajdonosaként ismert az üzleti világban.

8. Dmitrij és Jelena Ribolovljev – 2014, 604 millió dollár

Dmitrij és Jelena Ribolovljev Forrás: AFP/Franck Fife

A zűrös életű orosz milliárdossal, Dmitrij Ribolovljevvel érdemes egy kicsit hosszabban is foglalkozni. Egy orvos-dinasztia gyerekeként született, és a szülők elképzelése szerint továbbvitte volna a családi hagyományokat. Vörös diplomával el is végezte a permi orvosi egyetemet, majd egy kórházban kezdett el dolgozni. Ám azután váltott az üzleti szférára: 1990-ben az elsők között kapott engedélyt arra, hogy értékpapírokkal kereskedjen hazájában, az akkori Szovjetunióban. Négy év múlva már saját bankot és több befektetési céget is alapított. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, és vagyona is hihetetlen tempóban gyarapodott. Üzletemberként kilépett a nemzetközi porondra is: 2011-ben többségi tulajdont szerzett a Monaco labdarúgóklubban. A számítása itt azonban nem vált be, mert nem volt elég, hogy nem jöttek a várt eredmények, a csapat egyik Bajnokok Ligája mérkőzése előtt még le is tartóztatták Ribolovljevet. A Forbes listáján akkoriban a 18. leggazdagabbnak számító oroszt korrupcióval és befolyással való visszaéléssel vádolták. A botrányt követően felesége beadta a válókeresetet, és az első fokú ítélet szerint 2014-ben 4,5 milliárd dollárt ítélt meg neki a bíróság, ám férje fellebbezett, és a milliárdos feleség végül kénytelen volt „megelégedni" 604 millió dollárral.

7. Adnan és Soraya Hasogdzsi – 1980, 874 millió dollár

Adnan és Soraya Hasogdzsi Forrás: Getty Images

A fegyverkereskedelemmel foglalkozó szaúd-arábiai üzletember, Adnan Hasogdzsi 1961-ben egy brit hölgyet, az akkor mindössze húsz éves Sandra Dalyt vette el feleségül, aki ezt követően áttért az iszlám hitre és nevét Sorayára változtatta. A Time magazin szerint a házaspár gazdagságának csúcsán 17 fényűző ingatlant, három repülőgépet és jachtot birtokolt. 1974-ben váltak külön, és válásuk akkor 874 millió – mai értéken számolva 2 milliárd - dollárról szólt, ami akkoriban minden korábbi rekordot megdöntött.

6. Harold Hamm és Sue Ann Arnall – 2012, 975 millió dollár

Harold Hamm és Sue Ann Arnall Forrás: Getty Images/2012 Kevin Mazur/Kevin Mazur

Az olajmágnás Harold Hamm, a Continental Resources elnök-vezérigazgatója és felesége válóperes eljárása végeztével az amerikai üzletember nem kevesebbről, mint 974,8 millió dollárról állított ki csekket a felesége számára. Arnall azonban kezdetben még ezzel az összeggel is elégedetlen volt, és további több éven át tartó pereskedés során szeretett volna még többet „kicsikarni" a férjéből. Végül, 2015-ben kénytelen volt beérni a bíróság által első fokon megítélt összeggel.

5. Steve és Elaine Wynn – 2010, 1 milliárd dollár

Steve és Elaine Wynn Forrás: Getty Images/AFP/Ethan Miller

A Las Vegas-i kaszinók világából ismert Steve és Elaine Wynn kétszer is összeházasodott, majd mindkétszer elváltak. Először 1963-tól 1986-ig, majd 1991-től 2010-ig voltak házasok. Második válásuk minden idők legköltségesebbjei közé tartozik. Noha a részleteket mind a mai napig bizalmasan kezelik, a kiszivárgott információk szerint körülbelül 1 milliárd dollárról lehetett szó. A szórakoztatóipari fejlesztőként, kaszinómogulként és műgyűjtőként egyaránt emlegetett Wynn egyébként még az 1990-es években tett szert széles körű ismertségre az Egyesült Államokban, amikor beruházásai révén központi szerepet vállalt Las Vegas terjeszkedésében. Milliárdossá 2004-es fejlesztései révén vált, amikor megduplázva addig felhalmozott vagyonát, már 1,3 milliárd dollár felett rendelkezett.

Minden idők legdrágább válása zajlik ország-világ előtt

A világ egyik legértékesebb vállalatának, az Amazonnak az alapító-vezetője, Jeff Bezos és felesége, MacKenzie Bezos, 25 év házasság után elválnak, ahogy az már idén év elején ismertté lett. Jeff Bezos jelenleg a világ leggazdagabb embere, vagyonát 137 milliárd dollárra taksálják az elemzők, az 1994-ben alapított Amazon pedig egyszerűen csak minden idők egyik legsikeresebb vállalata, mely a világ vezető technológiai cégeinek elitklubjába is belépett mostanra.

4. Bernie Ecclestone és Slavica Radic – 2009, 1,2 milliárd dollár

Bernie Ecclestone és Slavica Radic Forrás: Getty Images/Dave M. Benett

A Forma-1 korábbi mindenható ura, Bernie Ecclestone, az Egyesült Királyság egyik leggazdagabb embere 2009-ben vált el horvát származású, korábban fotómodellként dolgozó feleségétől, Slavica Radictól. Ecclestone a válóperes bíróság ítélete nyomán 740 millió dollárt fizetett válófélben lévő feleségének, ám jókora csavart jelentett az ügyben, hogy – az eddig bemutatott esetektől eltérően - Slavicának is fizetnie kellett, méghozzá közel 500 millió dollárt.

3. Rupert Murdoch és Anna Torv – 1999, 1,7 milliárd dollár

Rupert Murdoch és Anna Torv Forrás: Getty Images/Evan Agostini

Rupert Murdoch, a világszerte ismert médiamogul 31 éven keresztül alkotott egy párt feleségével, az eredetileg újságíróként dolgozó Anna Torvval, és a frigyből három gyerekük született. Útjuk azért vált ketté, mert a Murdoch nyugdíjba vonulása utáni időre a házastársaknak eltérő elképzeléseik voltak. A jól értesültek szerint Torvnak 1,7 milliárd dollár járhatott a közös vagyonból. Mindketten igyekeztek gyorsan vigasztalódni, ugyanis Murdoch mindössze 17 nappal a válóperes eljárás lezárulta után újra megházasodott, és feleségül vett egy Wendi Deng nevű nőt, Torv pedig fél évvel később férjhez ment egy William Mann nevű férfihez. Az ausztrál-amerikai médiamágnás alapította meg a News Corporation médiavállalkozást, amely 2013-ban szétvált: utódcégei a 21st Century Fox és az ausztrál hírlapokat üzemeltető új News Corporation lettek. Előbbi nagyobb részét a The Walt Disney Company 2019-ben felvásárolta, Murdoch pedig a vállalat maradék részéből új céget hozott létre Fox Corporation név alatt.

2. Alec és Jocelyn Wildenstein – 1999, 3,8 milliárd dollár

Alec és Jocelyn Wildenstein Forrás: AFP/Mychele Daniau - Getty Images/Evan Agostini

Az ezredfordulót megelőző időszakban a legköltségesebb válás kétségkívül ennek a párnak a nevéhez fűződik, akik még 1978-ban házasodtak össze. 1999-ben, amikor a francia-amerikai üzletember és műkereskedő, Alec Wildenstein elvált feleségétől, Jocelyntől, a People magazin szerint 2,5 milliárd dollárt kellett fizetnie, illetve 13 éven keresztül évi további 100 millió dollárt. Mindez mai értéken számolva mintegy 5,7 milliárd dollárt tenne ki. Alec 2008-ban meghalt, volt felesége, a rengeteg plasztikai műtétje miatt sokak által csak macskanőként emlegetett Jocelyn Wildenstein pedig bizarr külsejének köszönhetően az elmúlt időszakban rengeteget szerepelt a lapok címoldalain.

1. Jeff és MacKenzie Bezos – 2019, 35 milliárd dollár

Jeff és MacKenzie Bezos Forrás: Getty Images/FilmMagic/Taylor Hill

Mindezek az összegek azonban messze eltörpülnek amellett a 35 milliárd dollár mellett, amit MacKenzie Bezos kapott férjétől tavalyi válását követően. 2019 elején a pár bejelentette, hogy külön folytatják az útjukat. MacKenzie 25 százalékos részesedést kapott Jeff Bezostól az általa alapított Amazon csomagküldő cégből, amivel egy csapásra a világ egyik legvagyonosabb nőjévé vált. Jeff egyébként válásától függetlenül jelenleg a világ leggazdagabb emberének számít, sőt, az Amazon-részvények elmúlt időszakban produkált szárnyalásának köszönhetően még soha nem volt akkora a vagyona, mint napjainkban.