A kínai ipari vállalatok nyeresége második hónapja nőtt júniusban

Sencsen Kína ipar
Vágólapra másolva!
A kínai ipari vállalatok nyeresége már a második egymást követő hónapban nőtt júniusban, amikor a bővülés üteme több mint egy éve a legnagyobb volt. Szakértők szerint ez egyike azoknak a jeleknek, hogy az ország gazdasága kezd kilábalni a koronavírus-járvány miatt kialakult válságból.
Vágólapra másolva!

A kínai statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy az ipari cégek adózott eredménye 666,55 milliárd jüan (1 jüan=42,70 forint) volt júniusban. Ez 11,5 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál és

a legnagyobb ütemű növekedés 2019 márciusa óta.

Az ágazat cégeinek együttes nyeresége májusban nőtt először tavaly november óta éves összevetésben.

A legalább évi 20 millió jüant termelő kínai ipari vállalatok körében júniusban a legnagyobb ütemű növekedés történt 2019 márciusa óta Forrás: XINHUA/Mao Siqian, AFP

Az idei első hat hónapban a kínai ipari cégek adózott eredménye 2510 milliárd jüan volt, 12,8 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Az idei első öt hónapban a nyereségcsökkenés nagyobb, 19,3 százalék volt.

Az állami ipari vállalatok profitcsökkenése a júniussal záródott idei első hat hónapban 28,5 százalékra mérséklődött az öthavi 39,3 százalékról.

A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyeknek a fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant.