Vágólapra másolva!
Júniustól a gazdaság gyors helyreállására számítunk, ennek fontos feltétele az állami beruházások felpörgetése és a vállalati hitelezés - jegybanki programoknak köszönhető - folyamatos bővülése - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank új alelnöke.
Vágólapra másolva!

- hangoztatta a Magyar Nemzetnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új alelnöke, aki szerint ez megfelelő alap a növekedés újraindításához. Virág Barnabás azt mondta, hogy minden válság egyben kihasználható lehetőség is. Nagyot ugorhat előre a magyar gazdaság - jelentette ki.

Az alelnök közölte, hogy júniustól a gazdaság gyors helyreállására számítanak. Ennek fontos feltétele az állami beruházások felpörgetése és a vállalati hitelezés - jegybanki programoknak köszönhető - folyamatos bővülése - tette hozzá.

Kijelentette, hogy nem lehet más céljuk, mint Magyarország gazdasági felzárkóztatásának folytatása.

- mondta Virág Barnabás.

Az MNB a magyar gazdaság gyors helyreállására számít Forrás: Origo

Így változhat a jegybankok szerepe

Szólt arról is, hogy a jegybankoknak ismét hangsúlyosabban a reálgazdaság felé kell fordulniuk. A hazai monetáris politika elmúlt hét éve e tekintetben is komoly eredményt hozott, amelyben – célzott eszközökkel – úgy sikerült a növekedést jelentősen élénkíteni és az árstabilitást elérni, hogy közben a társadalmi fenntarthatóságot is megőriztük.

Virág szerint Magyarország sikeresen kezelte az első hullámot. Egy friss átfogó mutató szerint Európában eddig a negyedik legjobb helyezést értük el. Fontos kérdés, hogy milyen lépéseket sikerül meghozni a gazdaság újraindításáért.

Végül van még egy plusz szempont: a járvány több trendet is felerősít. Ilyen a digitalizáció, a zöldgazdaság vagy épp a platformgazdaság előretörése. Közben új egyensúlyt kell találni az állami szerepvállalás és a piaci koordináció között. Be kell látni végre, hogy a piaci önszabályozásba vetett szélsőséges hit nem járt együtt egy fenntartható világ kialakulásával - tette hozzá.

Az a fontos, hogy a szektorban aktív verseny alakuljon ki, amely biztosítja a hatékonyság javulását - mondta Virág Barnabás.