Jó a magyar teljesítmény a V4-en belül

orosháza, üveggyár
Folytatódhat a termelés
Vágólapra másolva!
Az IMD idei versenyképességi rangsorát Szingapúr vezeti, az első tíz helyen csak három EU-s ország található. Magyarország pozíciója nem változott az előző évhez képest.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió országainak teljesítménye 2019-ről 2020-ra nem javult jelentősen, Írország például öt helyet csúszott le az Institute for Management Development (IMD) frissen közölt versenyképességi listáján. Rontotta a pozícióját Luxemburg és Franciaország is, Németország, Spanyolország és Olaszország helyezése nem változott. Javított viszont a pozícióján Ciprus, Ausztria, Finnország, Belgium, Portugália és Görögország - írja a Világgazdaság. A felmérés Szingapúrt helyezte a versenyképességi rangsor élére, mögötte Svájc és Dánia szerepel. Régiónk egészét tekintve az átlagos teljesítmény romlott. A vizsgált országok közül csupán kettőnek sikerült előbbre lépnie, hat ország viszont rontott a helyezésén.

Négy ország, közöttük Magyarország pozíciója nem változott.

A V4-országok teljesítményét hosszabb távon (öt év) és az egyes területeket külön megvizsgálva azt látjuk, hogy bár a magyar pozíciók nem jók, a javulás nálunk a legnagyobb. Gazdasági teljesítményünk és a kormányzati hatékonyság területén egyaránt hét helyet léptünk előre. Romlott viszont a cégek hatékonysága és az infrastruktúra minősége, igaz, kevésbé, mint a többi V4-országban.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Gazdasági és kormányzati területen a legnagyobb előrelépést

  • a gazdasági eredmények,
  • a GDP alakulása,
  • a beruházások,
  • a munkanélküliség
  • és a költségvetési egyensúly

tekintetében értük el.

A vizsgált 63 ország között a reál-GDP-növekedés tekintetében a hatodik, az egy főre jutó reál-GDP-növekedés tekintetében az első, a munkanélküliség mértéke alapján a 13. helyen vagyunk. A nyereségadó nagysága szerint az első hely a mienk. Viszont az áfa mértéke alapján a lista végén, az infláció tekintetében pedig az 50. helyen állunk.

A vállalati hatékonyság valamennyi mutatóját vizsgálva a lista utolsó négy helyének egyikére szorultunk. A digitális technológiák használatának elterjedtsége tekintetében a 60., a vezetők társadalmi felelősségvállalása tekintetében a 61., a kkv-szektor sikeressége alapján a 61. hely a mienk.

A szerző, Csath Magdolna a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja, egyetemi tanár