Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felfuthat a rézbányászat Tibetben

CHINA-TIBET-GLACIER-SCENERY(CN) cn
(190806) -- NGARI, Aug. 6, 2019 (Xinhua) -- People take photos of a glacier in Rutog County of Ngari Prefecture, southwest China's Tibet Autonomous Region, Aug. 4, 2019. (Xinhua/Jigme Dorje)
Vágólapra másolva!
Több mint félmilliárd dolláros üzlet zajlik le a tibeti bányászati szektorban: egy kínai vállalat 548 millió dollárt (mintegy 170 milliárd forintot) fizet egy vállalat többségi tulajdonrészéért, melyhez két jelentős rézlelőhely is tartozik Tibetben.
Vágólapra másolva!

A leginkább aranybányászati tevékenységéről ismert, Fucsien tartományban székhellyel bíró Zijin 50,1 százalékos többségi részesedést szerez a Tibet Julong Copper nevű vállalatban. Ez a cég működteti a Qulong-bányát, Kína egyik legnagyobb rézlelőhelyének kitermelését, valamint a Zhibula-bányát.

Turisták Tibet Autonóm Régióban Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Jin Meiduoji

A Zijin a sanghaji tőzsdefelügyelet felé tett bejelentésében a lépéshez azt az indoklást fűzte, hogy annak egyrészt célja a vállalat tartalékforrásainak megnövelése, másrészt a fenntarthatósági célok elérése.

Kína a világ első számú rézvásárlója, a saját, belföldi tartalékok kitermelése pedig vélhetően azért kerül előtérbe, mert a koronvírus-járvány miatt, szakadások álltak be a szokott ellátási láncokban, a kínai olvasztók pedig kevesebb nyersanyagot kaptak

- írja a Reuters.

A Qulong-bánya engedélye 2037-ig érvényes, évente nagyjából 30 millió tonna rézérc nyerhető ki onnan. A kisebb, de szintén fontos Zhibulában a kitermelés évente 1,2 millió tonna körül alakul. Az USA földtani intézetének adatai szerint mindkét telephelyen fellelhető még ezüst és molibdén is - utóbbi a krómcsoport elemi közé tartozó átmenetifém.

Tibet jelentős része az 1950-es évektől kínai megszállás alatt áll, az autonóm terület helyzetének megnyugtató rendezése évtizedek óta várat magára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről