Milliárdokért adta el a cégét, majd kétféle részvényt vett az egészből

dollár pénz usa dollar
Roll of one-hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Ha valakinek a cégét megveszik 3,35 milliárd dollárért, az valószínűleg kellő körültekintéssel, alapos megfontolás után, a lehető legbölcsebben és legbiztonságosabban bánik a frissen szerzett hatalmas vagyonával. Az amerikai Ryan Cohen azonban nem így döntött. A fiatalember ugyanis az egész összeget feltette két vállalat részvényére.
Vágólapra másolva!

Ryan Cohen a sikeres, fiatal amerikai vállalkozó tökéletes példája. Cohen 25 éves volt, amikor 2011-ben megalapította a Chewy (eredetileg MrChewy) nevű e-kereskedelmi céget. Kezdetben a fiatalember alig tudott tőkét szerezni, és összesen 100 kockázati tőkebefektető utasította el.

Majd 2013-ban jött a fordulat, amikor Cohen kapott egy 15 millió dolláros befektetést, aztán pedig beindult a lavina, és olyan sztárok vásároltak be a cégében, mint a BlackRock. A 2016-os év végére a Chewy már 900 millió dolláros bevételt ért el, és az ország elsőszámú online állateledel-értékesítője lett.

Végül 2017-ben a PetSmart felvásárolta a céget 3,35 milliárd dollárért, ami minden idők legnagyobb e-kereskedelmi akvizíciója volt.

És hogy mit tesz ilyenkor egy sikeres üzletember, aki alig múlt 30 éves? Valószínűleg legkevésbé azt, ami mellett Cohen döntött. A fiatalember ugyanis összesen 2 vállalat, az Apple és a Wells Fargo részvényébe fektette majdnem a teljes vagyonát.

Egy fiatal milliárdos mindössze két vállalatba fektette az egész vagyonát. Az egyik, az Apple eddig elég jól teljesített Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Bloombergnek adott interjújában Cohen mindezt azzal indokolta, hogy számára nem könnyű felismerni az igazán jó ötleteket, de ha valamiben lehetőséget lát, abba mindent belead.

Cohen befektetései idén elég vegyesen alakultak. A Wells Fargo részvénye ugyanis 2017-ben, vagyis amikor Cohen bevásárolt, még 54 dollár körül forogtak, míg mára a papír lement 32 dollár alá.

A másik oldalról viszont az Apple részvényei igen jól teljesítenek. Az iPhone gyártójának részvénye 2017 óta 120 százalékot emelkedett – ami Cohen számára különösen jó hír, mivel az Apple nagyobb részt foglal el a portfóliójában.

A Bloomberg egyébként úgy számolt, hogy mindent összevetve Cohen befektetésének értéke lényegében stagnált az elmúlt két évben.

Az interjúban Cohen megjegyezte, a legtöbb befektetőnek valószínűleg nem kellene követnie a példáját. Az ő stratégiája ugyanis hatalmas kilengésekkel jár, vagyis a legfontosabb, hogy „ki kell zárni a külső zajokat".