A nők irányította befektetések jobban teljesítettek a válságban

'Fearless Girl' statue face off Wall Street Bull in New York US New York USA United States 2017 WALL STREET STATUE Charging bull Fearless Girl gender pay gap gender diversity
NEW YORK, USA - MARCH 29: The "Fearless Girl" statue, a four-foot statue of a young girl, defiantly looks up the iconic Wall Street "Charging Bull" sculpture in New York City, United States on March 29, 2017. "Fearless Girl" statue was installed in front of the bronze "Charging Bull" for International Women's Day earlier this month to draw attention to the gender pay gap and lack of gender diversity on corporate boards in the financial sector. The statue will remain at her post until February 2018. Volkan Furuncu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ahogy a járvány elérte a pénzügyi piacokat is, a nők által vezetett befektetési alapok jobban teljesítettek, mint a férfiak által irányított riválisaik – derült ki egy friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

A nők vezette hedge fundok lenyomták a férfiak által irányított versenytársakat a járvány idején – írja a Business Insider. Ha ugyanis megnézzük a hedge fundok általános teljesítményét, akkor az áprilisig 5,5 százalékos veszteséget mutat 2020-ban. Amennyiben viszont ebből kivesszük a nők által vezetett alapokat, akkor azok mindössze 3,5 százalékos gyengülést mutatnak. Ez tehát azt jelenti, hogy a nők által vezetett alapok jobban teljesítettek a szektor egészénél.

Egyelőre nem világos, hogy a nők által vezetett alapok pontosan miért tudtak jobban teljesíteni, de a The Financial Times véleménye szerint

az egyik ok az lehet, hogy a női menedzserek rendre jobb pozíciókat vesznek föl annak érdekében, hogy védjék az esetleges veszteségeiket.

Ez pedig hatalmas előny lehetett egy olyan időszakban, amikor február végétől a pénzügyi piacok hirtelen óriási zuhanásokat kezdtek produkálni.

A női alapmenedzserek jobban kezelték a veszteségeket Forrás: AFP/Johannes Eisele

Mindazonáltal a női alapok teljesítménye arra is rávilágít, hogy a nők igen alacsony számban töltenek csak be vezető tisztségeket az összesen 3000 milliárd dolláros hedge fund szektorban. Annak ellenére tehát, hogy válságos időszakban az általuk irányított alapok jobban teljesítenek, mint a férfiak által vezetett alapok, a nők száma még mindig igen alacsony az iparágban.

Jelenleg a nők aránya 18,8 százalékos a hedge fundoknál dolgozók körében, ami a teljes befektetési szektorban a második legalacsonyabb szám

– derült ki a Preqin februári felméréséből. Ehhez jön még, hogy a befektetési alapoknál dolgozó nők mindössze 10,9 százalékos arányban töltenek be vezető tisztségeket a cégeiknél, ami szintén igen gyenge aránynak számít.