Újabb kormányzati támogatást jelentettek be és újraindult a hazai turizmus

Magyarország turizmus, Budapest, Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
Budapest, Hungary. January 01, 2018: Szechenyi Baths in Budapest, Hungary
Vágólapra másolva!
A héten több fontos gazdasági intézkedést is bejelentettek Magyarországon. 140 milliárd forintos kedvezményes hitelprogram indult a kisvállalkozásoknak, a versenyképességi program folytatásáról születhet kormányzati döntés, és örvendetes adatok érkeztek a hazai turizmus beindulásáról. Külföldön a Tesla volt a legfontosabb szereplő, hiszen a vállalat részvényének árfolyama a héten többször is rekordot döntött.
Vágólapra másolva!

140 milliárdos kedvezményes hitelprogram indult a kisvállalkozásoknak

Június 9-től újabb gazdaságvédelmi intézkedés lépett életbe, a magyar kisvállalkozások nulla százalékos kamat mellett igényelhetnek hitelt az MFB Pontokon. Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, hogy jelenleg ez a legkedvezőbb és legolcsóbb finanszírozási lehetőség a válság alatti működéshez és a gazdaság újraindítását követő versenyre való felkészüléshez is.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

A pénzügyminiszer a héten arról is beszélt, hogy a kormány célja, hogy minden életképes vállalkozás segítséget kapjon a válság miatti gondok leküzdéséhez és részt vegyen a gazdaság újraindításában. A kormány májusban döntött arról, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves keretének módosításával összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdaságvédelmi intézkedésekhez - emlékeztetett Varga Mihály. Mint mondta: a most elrajtolt Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram is ebből a keretből indult, összesen 137 milliárd forinttal.

169 milliárd forintra emelkedett a versenyképességi program keretösszege

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy a versenyképesség-növelő támogatási programban 806 vállalat nyújtotta be pályázatát, így 377 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalták, az állam a munkahelyek megvédése érdekében végrehajtott beruházások értékének a felét, minden jogilag megfelelő pályázatnál biztosítja. Ennek érdekében a kormány a rendelkezésre álló állami támogatás keretét 169 milliárd forintra emelte, de a nagy érdeklődés miatt a kormány valószínűleg hamarosan dönt a program folytatásról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szijjártó Péter hozzátette, erre a döntésre azért volt szükség, mert a magyar vállalatok által ebben a nehéz időszakban végrehajtott beruházások alapozzák meg a magyar gazdaság jövőbeni sikerét. A kormány számára fontos a munkahelyek védelme és újak teremtése, ezért döntött úgy, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkát finanszírozza, és nem segélyen, hanem munkahely teremtésen keresztül segíti az embereket. A külgazdasági és külügyminiszter szintén elmondta, hogy minden cég megkapja az igényelt támogatást a versenyképességi programban vállalt beruházásához, hiszen a kormány az eredetileg tervezett keretet több mint a háromszorosára emelte.

Újraindult a turizmus: naprakész számok az első öt hónapról

A gyors és összehangolt kormányzati intézkedéseknek köszönhetően májusban újraindult a 2020-as turisztikai szezon belföldön. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) köszönhetően részletes adatok állnak rendelkezésre a szálláshelyek január-májusi forgalmáról, illetve már a nyári szezon alakulása is látható.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az NTAK rendszerén keresztül naprakészen láthatók 1.111 szálloda, 1.728 panzió, és több mint 31.000 magánszálláshely adatai. Az NTAK idén januártól a teljes turisztikai szálláshelykínálatot lefedi, ami azért fontos, mert a magán- és egyéb szálláshelyekről 2020 előtt nem volt havi adatgyűjtés. Szintén megtudtuk, hogy egy hét alatt több mint 12 ezren pályáztak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. magánszálláshely és egyéb szálláshely fejlesztését célzó kiírására 37,06 milliárd forint értékben, amely a hatvanmilliárd forintos keretösszeg több mint fele. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig elmondta, hogy újabb gazdaságvédelmi intézkedésként a Pénzügyminisztérium hazai forrásból indít szálláshelyek fejlesztését és bővítését támogató pályázatot 2 milliárd forintos keretösszeggel Pest megyei vállalkozások részére.

Rendkívül sikeres volt a Magyar Állampapír Plusz első éve

Varga Mihály pénzügyminisztertől a héten elmondta, hogy az indulás óta eltelt egy évben 4407 milliárd forintért vásárolt a lakosság a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP Plusz), és ebben benne van a 151 milliárd forintos postai értékesítés is.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kiemelte, hogy a MÁP Plusz a legkeresettebb magyar lakossági állampapír, egy évvel az indulása után a lakossági megtakarítások mintegy fele ebben a papírban van. A miniszter válságállónak nevezte a MÁP Pluszt, mint mondta, a koronavírus megjelenése után volt némi megtorpanás a vásárlásokban, de a szaldó továbbra is pozitív, és az elmúlt hetekben már kezd visszatérni a papír szokásos vásárlási üteme.

Jövő nyártól tilthatnak be egyes egyszer használatos műanyagokat

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a Klíma- és természetvédelmi akcióterv vállalásai közé tartozik az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése is, amely a múlt héten benyújtott törvényjavaslat alapján 2021 nyarán kezdődik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az akciótervhez kapcsolódva megkezdték a hulladékgazdálkodási ágazat racionalizálásához szükséges intézkedések kidolgozását. A közeljövőben induló lépések közül kiemelte, hogy július 1-jén megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása.

Kétszázezer embernek segítettek a bértámogatási programokkal

Célba ért a kormányzati támogatás: már mintegy kétszázezer embernek segítettek a munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatásokkal - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára elmondta: a csökkentett munkaidőben foglalkoztatottaknak segítő munkahelyvédelmi támogatást eddig 13 ezer cég igényelte 160 ezer munkavállalónak, eddig ezen a címen 26,5 milliárd forintot fizettek ki.

MNB: Áprilisban meglódult a költségvetés finanszírozása

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb értékpapír-statisztikai adataiból kiderült, hogy áprilisban 860 milliárd forinttal nőtt a költségvetés által kibocsátott értékpapírok állománya a márciusi mindössze 82 milliárd forintos emelkedés után. Az áprilisi növekedés az első négyhavi, 892 milliárd forintos emelkedés 96 százaléka.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egy évnél rövidebb lejáratú állampapírok állománya - a kibocsátási tranzakciók egy éve tartó csökkentésének folytatásaként - áprilisban is 293 milliárd forinttal csökkent, a hosszabb lejáratúaké 473 milliárd forinttal nőtt. Az árváltozás 6 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 58 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága alkalmasnak találta Virág Barnabást

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága meghallgatta, majd az azt követő szavazás során alkalmasnak találta Virág Barnabást az MNB alelnöki posztjára. Virág Barnabás, aki 2003 óta dolgozik a jegybanknál, mindenekelőtt a magyar gazdaság előtt álló feladatokról beszélt bizottsági meghallgatásán.

Virág Barnabás Fotó: Polyák Attila - Origo

A szakember nagyon lényegesnek tartja, hogy milyen állapotban van egy gazdaság, amikor eléri egy válsághelyzet. Ez a magyar gazdaság esetében igen kedvezően alakult, egy felzárkózási pályán, gyors növekedésben lévő gazdaságról volt szó, ráadásul mindez makrogazdasági egyensúllyal.

Módosulnak a Széchenyi Kártya Program válságkonstrukciói

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára közölte, hogy három ponton módosulnak a Széchenyi Kártya Program válságkonstrukciói, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz és a Széchenyi Kártya Munkahelymegtartó hitel a továbbiakban 50-50 százalékos arányban lesz igényelhető.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Kovács Attila

Az államtitkár szerint mindez azt jelenti, hogy ha a vállalkozó egy egységnyi munkahelymegtartó hitelt igényel, amelyet csak munkabérre fordíthat, akkor ehhez kapcsolódóan egy egységnyi folyószámlahitelt is fel tud venni, amely már szabad felhasználású.

Több mint ezermilliárd köbméter földgázt találtak Kínában

Kínai hírforrások megerősítették, hogy a PetroChina, Kína legnagyobb olaj- és földgázipari vállalatának egyik regionális divízója, hatalmas földgáz-tartalékra bukkant Szecsuán tartományban.

Illusztráció Forrás: AFP/Joe Klamar

A Szecsuáni-medence középső térségében már egy ideje zajlik szénhidrogén kitermelése, éves szinten nagyjából 15 milliárd köbmétert emelnek ki. A PetroChina regionális vállalata Délnyugat-Kínában mintegy 1000 nagyobb ipari vállalatot lát el földgázzal, valamint több mint 20 millió háztartást. A mostani lelet azonban valóban óriásinak tűnik az eddig feltárt készletek mellett is. A vállalatnál úgy becsülik, több mint 1 ezer millárd köbméter földgázt rejt a mély.

Újjászületik a magyar vasúti járműgyártás

A magyar vasúti járműgyártás történetének eddigi legnagyobb vállalkozása veszi kezdetét a Dunakeszi Járműjavítóban (DJJ). A vállalat új tulajdonosai, a TMH csoporthoz tartozó TMH International AG, valamint a Magyar Vagon Zrt. (MA-VAG), egy 1 milliárd euró (350 milliárd forint) értékű, 1.300 vasúti személykocsiról szóló megrendelés nagyobbik részét hozza Dunakeszire, ahol 680 vasúti személykocsit gyártanak majd az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaság részére.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez egyedülálló lehetőséget teremt a nagy hagyományokkal rendelkező hazai vasúti járműgyártás felfuttatására. A magyar ipar történetének egyik legnagyobb exportprojektje révén, több száz új, magas hozzáadott értéket előállító munkahely jön létre, amelybe magyar beszállítók is bekapcsolódhatnak.

Módosulnak a szavatosság és a jótállás szabályai

Jövőre változnak a szavatosság és jótállás szabályai, sávos lesz a jótállási idő, és jön az e-jótállási jegy, valamint bővülhetnek a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési keretei is - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a héten.

Illusztráció Fotó: Mudra László [origo]

A kihirdetés előtt álló kormány-, illetve miniszteri rendelet alapján a jelenlegi egy évvel szemben a termék árához igazodó, sávos, 1-2-3 éves jótállási időtartamokat vezetnek be. A 10-100 ezer forint közötti értékű termékek kötelező jótállása egy év marad, a 100-250 ezer forint értékűeké két év, a drágábbaké három év lesz 2021-től.

Újabb rekordott döntöttek a Tesla részvényei

A Tesla részvényei 949,92 dolláros árfolyamon zártak hétfőn, amely új rekordnak számított, azonban azóta már egy ponton az 1000 dollárt is átlépte az árfolyam.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/John Nacion

Mindez annak tudható be, hogy a friss kínai adatok szerint a Tesla 11 ezer Model 3-ast adott el májusban Kínában, amelyeket a sanghaji gyárukban készítettek. Összességében ez azt jelenti, hogy az elektromos autógyártó áprilishoz képest 205 százalékkal több járművet értékesített az ázsiai országban.

Több milliárd forintos magyar bírságot fizetett be a Facebook és a Booking.com

A Facebook és a Booking.com befizette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,2 milliárd, illetve 2,5 milliárd forintos bírságát, de mindkét cég bíróságon vitatja a GVH döntését.

Illusztráció Forrás: Origo