A világ egyik leggazdagabb embere eladta az amerikai légitársaságokban tartott részvényeit

Fortune's Most Powerful Women Summit - Day 2 GettyImageRank2 HORIZONTAL Talking USA Washington DC Photography Arts Culture and Entertainment Warren Buffett Mandarin Oriental 2015 Fortune Day 2 PersonalityInQueue FeedRouted_Australasia FeedRouted_Asia Feed
WASHINGTON, DC - OCTOBER 13: Warren Buffett speaks onstage during Fortune's Most Powerful Women Summit - Day 2 at the Mandarin Oriental Hotel on October 13, 2015 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for Fortune/Time Inc/AFP
Vágólapra másolva!
A milliárdos befektető bejelentette, hogy cége, a Berkshire Hathaway, eladta a négy legnagyobb amerikai légitársaságban meglévő részesedését.
Vágólapra másolva!

Warren Buffet, aki elnök-vezérigazgatója, egyben főrészvényese cégének, azt mondta, hogy hiba volt a légiközlekedésbe fektetni. A befektetési szakember a részvényesek előtt beszélt, nem sokkal az után, hogy kiderült: a Berkshire Hathaway rekordnagyságú, mintegy 50 milliárd dolláros veszteségről jelentett az első negyedévben.

Az amerikai holdingtársaságnak, amely a világon az egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett cég, 11 százalékos részesedése volt a Delta Airlinesban, 10 százaléka az American Airlinesban, ugyancsak 10 százaléka a Southwest Airlinesban, míg a Unitedben 9 százalékkal volt jelen. Buffet cége csak 2016 óta vásárolta a légitársaságok papírjait, azt megelőzően évekig kerülte ezt a befektetési formát.

Warren Buffet amerikai milliárdos befektető Forrás: AFP/Paul Morigi

A milliárdos a részvényesek előtt azt mondta: döntést hoztunk a légitársaságokkal kapcsolatban, hogy még jelentős veszteségek árán is, de kivonjuk a pénzünket. Nem fogunk olyan vállalatokat támogatni, amelyek csak égetik a pénzt.

A járvány következtében az amerikai légiközlekedés gyakorlatilag leállt, több százezer járatot töröltek és több ezer gépet vontak ki a forgalomból. A légivállalatok washingtoni kormányzati segítséget kértek és kaptak, hogy átvészeljék ezt az időszakot.