Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket és a vevőket

gyümölcs, zöldség, bolt, vásárlás
Vágólapra másolva!
A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. bevonásával egy internetes platformot indított el, amely hosszútávon kívánja segíteni a közvetlen termelői értékesítést.
Vágólapra másolva!

A járvány miatt beszűkültek a mezőgazdasági ágazat piaci lehetőségei. Az egyes piacok bezárása és a vendéglátó szektor leállása következtében a termelők is részben vagy egészében elvesztették a termékeik piacát. A magyar élelmiszergazdaságot mintegy 174 ezer vidéki vállalkozás tartja életben, amelyek jó része 10 fő alatti vagy önfoglalkoztató.

A Termelőikosár.hu oldalt teljesen ingyen használhatják az eladni szándékozó termelők és a vásárlók egyaránt, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termények és termékek értékesítésének segítése érdekében.

A portál ékezetes és ékezetmentes címen is elérhető.

A vidékfejlesztésben érdekelt kormányzati szervezetek közös célja, hogy a magyar termelők gyorsan és hatékonyan tudják értékesíteni termékeiket, ezzel segítve a mezőgazdaság és élelmiszeripar növekedését, az élelmiszerellátás folyamatosságának biztosítását, valamint a rövid ellátási lánc erősítését.

A mezőgazdasági termelőket és a vásárlókat köti össze a koronavírus-járvány hatására létrejött ingyenes Termelőikosár.hu weboldal Forrás: Shutterstock

A vásárlók térképen, illetve kategória bontásban válogathatnak a termelők és a termékek között.

Állat, hús kategóriában az Élő állat, Húsárú, Hal, Húskészítmény, Liba és Galamb alkategóriákban, a Zöldség, gyümölcs kategóriában a Primőr, Gomba, Gyümölcs, Zöldség, Szamóca és Spárga alkategóriákban, míg az Egyéb kategóriában a Feldolgozott élelmiszer, Tartósított gyümölcs, Fűszernövények, Tej, Lisztek, örlemények, Tejtermék, Méz, Tojás, Palánta, Zsiradékok, olajok, Savanyított termék, Édességek, csokoládék, Dísznövény, Szaporítóanyag, Faáru és Tartósított élelmiszer alkategóriákban lehet böngészni az eladó termékek között.

A térképes kereső segítségével a térképen az előzetes szűrés alapján jelennek meg az eladók, akik közül lehet szűrni a fenti fő-, vagy alkategóriákra, illetve irányítószámmal a földrajzi helyre is. Azért, hogy egy nagyobb körzet is látható legyen, az irányítószám helyiértékein az aláhúzás (_) karaktert is lehet használni,

ekkor az összes beletartozó irányítószámon keres eladót a rendszer.

A weboldal üzemeltetőinek célja egy, a kínálatában és szolgáltatásaiban is folyamatosan bővülő honlap fenntartása. A portált az ígéretek szerint az igényekhez igazítva, folyamatosan fejlesztik majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről