Tovább csökkentek a nemzetközi élelmiszerárak

gabona
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) globális élelmiszerár-indexe, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszercikkeinek havi árváltozását követi, 3,4 százalékkal volt alacsonyabb áprilisban, mint az azt megelőző hónapban. Januárhoz képest a mérséklődés 10 százalékos volt.
Vágólapra másolva!

Február óta folyamatosan csökken a legfontosabb élelmiszercikkek ára a járvány gazdasági és szállítmányozási hatásai generálta jelentős kereslet-visszaesés hatására - olvasható a szervezet honlapján.

A cukor ára 13 éve nem látott mélységbe zuhant, a növényi olajok árindexe 5,2 százalékkal csökkent, főleg a pálma-, szója- és repceolaj alacsonyabb jegyzése miatt.

A vaj és tejpor ára kétszámjegyű mértékben esett vissza.

A húsfélék ára közel 3 százalékot mérséklődött.

A kínai import magára találása kevés volt a globális keresletcsökkenés kiellensúlyozására. A nagy hústermelő országok logisztikai nehézségekkel küzdöttek, amin csak tovább rontott a vendéglátóipari kereslet visszaesése.

Illusztráció Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Aleksandr Kondratuk

„A járvány a hús keresleti és kínálati piacát egyaránt sújtja, mivel az éttermek bezárása, a háztartások jövedelem-csökkenése és a feldolgozó szektor munkaerőhiánya kihatnak a jelentős hústermelő országok 'just-in-time' termelési rendszerére," – mondta a FAO egyik vezető közgazdásza.

Valamelyest olcsóbbak lettek a gabonafélék is, ám a búza és rizs nemzetközi piaci ára jelentősen megugrott, a kukoricáé ellenben nagyot zuhant.

A FAO előrejelzése szerint, a 2021-es szezonban a búza termelése nagyjából marad az idei szinten (762,6 millió tonna), ahogy az Európai Unió, Észak-Afrika, Ukrajna és az Egyesült Államok kisebb kibocsátását kipótolja Ausztrália, Kazahsztán, Oroszország és India bőséges termése.

A búzafelhasználás 2020-2021-ben stabil marad, várhatóan eltolódik az étkezési felhasználás javára, szemben a takarmányozási és ipari célú felhasználással.

A termelési szezon végére a búzakészletek 274,5 millió tonnára nőhetnek a kínai tartalékok jelentős növekménye hatására.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A FAO változatlanul hagyta a globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését (2 720 millió tonna), de ezzel együtt 24,7 millió tonnával csökkentette a felhasználás várható mennyiségét a koronavírus hatása miatt. Visszaszorul a kukoricafelhasználás mértéke Kínában és az USA-ban.

Az alacsonyabb fogyasztás növekvő készleteket hoz a 2020-as szezon végére, leginkább kukoricában fogunk bővelkedni, amiből rekord mennyiségű 428 millió tonna fog rendelkezésre állni.