Kiderült, napi hány liter pálinka készül Magyarországon

Hungarikum, pálinka
Vágólapra másolva!
A korábbi évekhez képest tavaly kevesebb pálinkát főztek a gazdák, a megrendelők cefréjéből az ország bérfőzdéi, de az előállított mennyiség – ötvenfokos párlattal számolva – így is megközelítette a 8,5 millió litert. Azt még nem tudni, hogy az idei vírusjárvány befolyásolja-e a pálinkafőzési kedvet, a gazdaságvédelmi intézkedések mindenesetre a főzdéken is segítenek.
Vágólapra másolva!

A bérfőzdék forgalma némileg csökkent tavaly, a hivatásos párlatkészítők ezzel együtt sem zártak feltétlenül rossz évet. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a Magyar Nemzet kérdésére azt közölte, hogy

az elmúlt esztendőben a gazdák, a megrendelők cefréjéből a főzdék majdnem 8,5 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot állítottak elő.

Az adat nagyjából egymillió literrel maradt el a 2018-ban és félmillióval a 2017-ben főzött országos mennyiségtől.

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek egy beregi főzdetulajdonos, amikor az utóbbi idők forgalmáról kérdeztük. Mint a vállalkozótól megtudták, a koronavírus-járvány nem apasztotta el a keresletet a tömény ital iránt. A tulajdonos végül megemlítette, hogy a vállalkozásnak igen jól jött a járulékkedvezmény. A gazdaságvédő kormányzati intézkedések átmenetileg – négy hónapig – a főzdék alkalmazottai után is csökkentették a járulékot és elengedték a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adót.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Az elmúlt években az országban rendre 550 körül mozgott a főzdék száma, és az idei esztendő elején is 553 telephely várta a gazdák cefréjét.

A szolgáltatás különleges jellege lehet az oka annak, hogy a hatósági érdeklődés is töretlennek nevezhető a főzdék tevékenysége iránt.

Mint az adóhivataltól a lap megtudta,

tavaly megközelítőleg háromezer ellenőrzést végeztek a bérfőzdéknél a NAV megyei igazgatóságainak munkatársai.

A vizsgálatok között akadtak előre eltervezett, de váratlan akciók is. A hatósági revíziók összesen 350 esetben tártak fel jogsértést. Legtöbbször az okozta a gondot, hogy a vállalkozások nem vezették megfelelően nyilvántartásaikat. Előfordult azonban az is, hogy a fináncok olyan alkoholterméket találtak a főzdében, amely nem szerepelt a nyilvántartásban. Néhány alkalommal pedig azt állapították meg az ellenőrök, hogy az üzemben a szeszmérő gép megkerülésével vették ki a párlatot a rendszerből.