Újraindul a munka a világ legnagyobb aranyfinomítóiban

abundance award background bank banking bar bright bullion business coins concept conceptual currency dream economy exchange finance financial fortune gold golden hand holding heavy investment luck luxury metaphor millionaire money objects perfection prec
12204419 - hand hold gold bars
Vágólapra másolva!
Csaknem minden munkafolyamatot újraindítottak a járvány kapcsán tett lazítások eredményeként Svájc két igen jelentős, világviszonylatban is a legnagyobbak közé tartozó aranyfinomítójában - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Újraindul a munka a Valcambi és az Argor-Heraeus svájci aranyfinomítókban, hat héttel azután, hogy a feldolgozók részleges vagy teljes leállása szétzilálta a globális ellátási láncokat, és világ aranykereskedelmi központjainak számító Londonban illetve New Yorkban, részben emiatt, történelmi magasságokba emelkedett a nemesfém ára.

Illusztráció Forrás: 123rf

A Valcambi, az Argor és egy másik nagy finomító, a PAMP, a svájci-olasz határ közelében működik, közel ahhoz a térséghez, ahol Európa egyik legsúlyosabb koronavírus-kitörése zajlott le.

A három helyszínen együttesen mintegy 1500 tonna aranyat dolgoznak fel évente, ez a teljes globális mennyiség harmada.

A finomítók felelnek azért, hogy az arany fizikai formában, különböző méretű, nagy tisztaságú aranyrudakban a piacokra kerülhessen.

Az üzemeltető vállalatok elmondták: különös gondot fordítanak a dolgozók egészségének megóvására.

A bevezetett biztonsági intézkedések azt vonják maguk után, hogy a normál működési rendet ugyan visszaállítják cégek, de a teljes kapacitásnál csak valamivel kisebb mértékű teljesítményt érnek el.

A Valcambinál például úgy számolnak, hogy az egyékbént szokásos szint 85 százalékán tudnak mostantól üzemelni. A finomító újraindítja ezüstfeldolgozását is.

Az Argornál pedig 24 órás, több műszakos munkarendre berendezkedve, szombati munkávégzéssel érik el a járvány előtti teljesítmény 90 százalékát.