További források és jelentős adókedvezmények jönnek a gazdaság védelmében

koronavírus, járvány, vírus, Budapest, belváros, maszk, védőmaszk, járókelő, roller
Vágólapra másolva!
Ismét jelentős intézkedéseket hoztak Magyarországon a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. Több vonatkozó törvényjavaslat vitája zajlott a héten, miközben újabb költségvetési források szabadultak fel a védekezésre. A hét újabb milliárdos beruházást hozott a magyar gazdaságba, és pozitív elemzői várakozásokat a nemzetközi színtéren.
Vágólapra másolva!

Újabb források a koronavírus elleni védekezésre

A kormány összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdaságvédelmi intézkedésekhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A kormány döntésével a Pénzügyminisztérium végrehajtásában működő GINOP keretében pedig 310 milliárd forint vissza nem térítendő forrást és 110 milliárd forint 0 százalékos hitelt állít a gazdaságvédelemi akcióterv szolgálatába - ismertette Varga Mihály.

A Pénzügyminisztérium emellett azt is közölte, hogy újabb gazdaságvédelmi intézkedésként 150 milliárd forint értékű kötvényt bocsáthatnak ki a bankok. A kötvényeket a magyar állam vásárolja meg, ha a kibocsátás körülményei megfelelnek a kormányrendeletben foglalt szigorú követelményeknek. A lépés közvetve segíti a bajba jutott családokat és cégeket, valamint a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának további erősödését is biztosítja.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gazdsásági intézkedések:
jelentős adókedvezmények jönnek, a bankok különadót fizetnek

Július elsejétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára a vonatkozó törvényjavaslat parlamenti vitájában. A törvényjavaslat elfogadásával a kormány a vállalkozásokat segíti abban, hogy kilábaljanak a járványügyi veszélyhelyzet okozta gazdasági visszaesésből. A szociális hozzájárulási adó csökkentésével idén 160, jövőre pedig több mint 330 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, a kormány a bankok járványügyi különadójából 55 milliárd forintra számít.

Kiskereskedelmi adóval bővül a magyar adórendszer

Régi-új adónemmel, a kiskereskedelmi adóval bővül a magyar adórendszer, ami a korábbi ágazati különadóhoz hasonlóan szintén elsősorban a nagyvállalkozásokat terheli majd. A kormány kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslatának parlamenti vitájában a pénzügyminisztériumi államtitkár elmondta, hogy az előterjesztésben szereplő közteher előképe 2010 és 2012 között már működött: ez volt az ágazati különadó, amelynek egyik része a bolti kiskereskedelemre vonatkozott, és hasonlóan a mostani javaslatban foglaltakhoz, szintén elsősorban a nagyvállalkozásokat terhelte. Közölte: a mostani törvényjavaslat előzménye, hogy a kormány rendeletben már hatályossá tette azonos tartalommal a kiskereskedelmi adót, aminek bevétele a járvány elleni védekezési alapjába tartozik.

Egy fővárosi áruház előtt járvány idején Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagy az érdeklődés a beruházástámogató program iránt

Már 338 vállalat jelezte a kormánynak, hogy beruházást hajtana végre a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásának visszaszorítása érdekében, összesen 162 milliárd forintnyi értékben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter azt mondta, így összesen 62 ezer munkahelyet lehetne megvédeni. A minisztérium három hete indított közös programot a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel. Azoknak a vállalatoknak a beruházásait támogatják, amelyek vállalják munkahelyek megtartását. Most ott tartanak, hogy az eredetileg tervezett 50 milliárd forintos keret megduplázásáról tárgyal a kormány. Ennek oka, hogy 50 százalékos támogatást adnának a cégeknek, így viszont már most mintegy 80 milliárdos állami szerepvállalásra lenne szükség, várhatóan azonban még tovább nő majd a programra jelentkező vállalatok száma.

Kétezer milliárd forint maradhat a hiteladósoknál

Eddig nagyjából az adósok negyven százaléka vállalta, hogy a válságban is törleszt, a többieknél viszont akár kétezer milliárd forintot is hagyhat idén a márciusban bevezetett hitelmoratórium – nyilatkozta Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint még Nyugat-Európában sem kínáltak a kormányok ekkora könnyebbséget az adósoknak. Mint az államtitkár elmondta, a jelenlegi adatok szerint a lakossági ügyfelek negyven százaléka továbbra is törleszt, a vállalati hiteleknél az ügyfelek nagyjából ötven százaléka fizet. Ha a moratórium lehetőségével minden adós élne, akkor 3600 milliárd forint maradna idén a háztartásoknál és a vállalatoknál.

Elindult az MNB állampapír-vásárlási programja

Elindult a jegybank állampapír-vásárlási programja, az első aukciós napon, kedden mintegy 50 milliárd forintnyi állampapírt vett a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank korábbi tájékoztatása szerint az állampapír-vásárlási program, illetve az azzal együtt meghirdetett jelzáloglevél-vásárlási program addig folytatódik, amíg azt a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi fejlemények indokolják.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bővült a hazai kiskereskedelem márciusban

Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Külföldi idénymunkásokat lehet majd foglalkoztatni

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére megjelent kormányrendelet-módosítás lehetővé teszi, hogy nemcsak a határ menti, hanem a szomszédos országokból távolabbról érkező idénymunkások is részt vehessenek az esedékes betakarítási munkákban. Ez főként a kertészeti ágazatnak jelent komoly segítséget a járvány okozta károk mérséklésében. Feltétel az, hogy a munkavállalók a beutazásuk előtt egészségügyi vizsgálaton essenek át, és ennek során ne állapítsák meg koronavírus-fertőzés gyanúját.

Befeketetési alapot hoznak létre a Türk Tanács országai

A Türk Tanács országai úgy döntöttek, hogy befektetési alapot hoznak létre, amelyhez Magyarország is csatlakozik - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután részt vett a testület gazdasági és kereskedelmi minisztereinek videokonferenciáján. A tárcavezető elmondta, hogy ezen keresztül a tagállamokban és Magyarországon beruházásokat, befektetéseket tudnak finanszírozni, elsősorban az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és az infrastruktúra-fejlesztés területén.

Újabb milliárdos értékű beruházást jelentettek be

A török Yaris Kabin beruházását bejelentő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter közölte, hogy a 6,5 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 521 millió forinttal járul hozzá. A befektetéssel 150 munkahely jön létre Fejér megyében, a Dunaújváros melletti Iváncsa ipari parkjában. A telephely a mezőgazdasági gépgyártás mellett kutatási és fejlesztési feladatokat is ellát majd - indokolta az állami támogatást a miniszter.

Jövőre épül a debreceni BMW-gyár

Egy évvel későbbre halasztotta a debreceni gyár megnyitását a BMW, miután a nagy autógyárak nem kaptak ígéretet a német kormánytól állami támogatás bevezetésére, és így a piac újraélesztésére. A bajor autógyártó és Debrecen tavaly szeptemberben írt alá szerződést az érintett terület megvásárlásáról. A beruházás értéke meghaladta az egymilliárd eurót, azt tervezték, hogy az új üzemben kezdetben évente 150 ezer jármű gyártására lesz kapacitás. A BMW ugyanakkor leszögezte, elkötelezett a gyár megépítése mellett.

Nem marad el, hanem jövőre tolódik a gyár megépítése Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Tovább bővülnek a vállalkozások pénzügyi lehetőségei, amelyekkel a társaságok áthidalhatják a koronavírus-járvány miatt kialakult fizetési nehézségeiket. A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának újabb szakasza mellett nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program 4 új hitellehetősége is.

Jelentős szerep juthat a munkaerő-kölcsönzésnek

A munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít a közreműködésükre és a tapasztalataikra - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, miután stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Prohumán Kft.-vel. A vállalat több száz céggel működik együtt, és a 10 legnagyobb foglalkoztató egyike Magyarországon - indokolta a stratégiai szintű kapcsolatot Szijjártó Péter. A Prohumán ügyvezető igazgatója közreműködést ígért a kormánynak abban, hogy a lehető legkevesebb munkahely szűnjön meg, továbbá minél több munkaadó és befektetés érkezzen külföldről.

A Tihanyi Bencés Apátság Fotó: Hirling Bálint - Origo

Régiós szinten is versenyképes maradhat a turizmus

A vidéki Magyarországon folyamatosan nyitnak a vendéglátóhelyek, legkésőbb pünkösdig nagyjából visszaállhat a korábbi belföldi kínálat, ebben nagy felelősségünk van ágazati és egyéni szinten. A szolgáltatók várták, hogy újrainduljon a turizmus, reméljük, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint haladva a vidék után a főváros és Pest megye is megkezdheti a felkészülést – erről és a válságkezelés során született ágazati döntésekről beszélt Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán szerint a gyors kormányzati intézkedések megalapozták, hogy fegyelmezett menetrend szerint haladva régiós viszonylatban is tartani tudjuk a versenyt.

Megnyílik az út fölfelé a világgazdaságban

A Goldman Sachs friss elemzése szerint a világgazdaság aktivitása elérhette a mélypontot, vagyis innentől megnyílik az út fölfelé. A bank elemzői úgy látják, a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések és a társadalmi távolságtartás elérte a célját. A járvány terjedése a lassulás jeleit mutatja, ami a világgazdaság egészére és támogatóan hat.