Jelentős adókedvezmények jönnek, a bankok különadót fizetnek

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
Idén 160, jövőre pedig több mint 330 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.
Vágólapra másolva!

Július elsejétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára csütörtökön a parlamentben.

Az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításának általános vitájában Izer Norbert elmondta, a törvényjavaslat elfogadásával

a kormány a vállalkozásokat segítené abban, hogy kilábaljanak a járványügyi veszélyhelyzet okozta gazdasági visszaesésből.

A szociális hozzájárulási adó csökkentésével

idén 160, jövőre pedig több mint 330 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Jelentős könnyítést kapnak a vállalkozások - Illusztráció Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Emellett – értékelése szerint – kedvezően módosulnak a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) a szabályai is, változatlan adófizetési kötelezettség mellett.

Izer Norbert szerint a beruházások ösztönzésére hathat az a szabály, hogy a következő négy évben a magyarországi beruházást tervező cégeknél

- írja a Magyar Nemzet.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára Forrás: MTI/Illyés Tibor

Elmondta azt is,

hogy a bankok járványügyi különadójából 55 milliárd forintra számítanak.

A hitelintézeteket egyszeri befizetési kötelezettség terheli, és a befizetett összeget a következő öt évben – egyenlő mértékben levonva a bankadóból – adóvisszatartás formájában visszakapják – tette hozzá.