Közel egymillió embernek és rengeteg vállalatnak segítenek az intézkedések

Koronavírus, kijárási korlátozás, vidék, balaton, tihany
Vágólapra másolva!
Százezres nagyságrendű azon munkahelyek száma, melyet a koronavírus-járvány miatt hozott kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések őriznek meg a munkáltató és a munkavállalók számára is. Az akcióterv egyes elemei összesen már közel egymillió embernek nyújtanak valamilyen formában segítséget, miközben a kormányzat tovább bővíti a gazdasági eredmények megőrzésének, és a gyors talpra állásnak a forrásait. Jelentős összegek jutnak a belföldi turizmusra is, miközben a nemzetközi szinten is kedvező fejleményekről, például újrainduló nagy autógyárakról szólt a hírek. Heti gazdasági összefoglalónk.
Vágólapra másolva!

Már közel egymillió embernek segít a Gazdaságvédelmi Akcióterv

A Gazdaságvédelmi akcióterv, a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak, vagy védték meg a munkahelyét - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, hogy munkahelyvédelmi támogatásra eddig 110 ezer munkavállalóra adtak be kérelmet, ebből már több mint 51 ezret sikeresen elbíráltak.

A munkahelyvédelmi bértámogatás lehetőséget ad a vállalkozásoknak arra, hogy csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni munkavállalóikat 3 hónapon keresztül állami támogatást igénybe véve, idézte fel Palkovics László. A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelemből, a gépjárműjavításból és a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. Területileg a legtöbb támogatást Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyéből igényelték.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Eddig 221 ezer munkahelyet sikerült megvédeni

A gazdasági intézkedésekkel 221 ezer munkahelyet sikerült megvédeni - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kifejtette: 100 ezerrel megemelik a közfoglalkoztatotti keretet, 3 ezer új állás jön létre a honvédségnél, a bértámogatási program keretében 106 ezer munkavállalóra nyújtottak be kérelmet, a beruházásösztönzési program keretében 97 600 munkahely megőrzését vállalták cégek. Álláskeresési járadékban 101 ezren, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban 71 ezren részesülnek, a kutatásfejlesztési munkakörben dolgozók utáni kedvezményre 9300-an jelentkeztek - ismertette.

Sikeresek a kisvállalkozásokat segítő intézkedések

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára arról számolt be, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint, a bajba jutott ágazatokban az adókedvezmények révén már több mint 360 ezer embernek tudta segíteni a kormány a munkában maradását vagy vállalkozásának fenntartását.

Az elsőként meghozott gazdaságvédelmi intézkedések egyikeként 151 ezer katás vállalkozó kapott négyhavi adómentességet. A NAV által a legkisebb vállalkozásoknak automatikusan biztosított átmeneti adómentesség 26 szakmát érint, és azok is igénybe vehetik, akik nem fő- hanem melléktevékenységként végzik munkájukat. Hozzátette: a katás adózok minden olyan ellátásra jogosultak, mint korábban, és az adómenetes időszakot a nyugdíjszámításnál is figyelembe veszik majd.

Szintén a legkisebb vállalkozások terheit csökkenti, hogy 10 havi automatikus részletfizetést biztosítanak azoknak, akiknek március 1-jén fennálló adótartozásuk volt. A 74 ezer érintett adózó 14 milliárd forintnyi kata-tartozását pótlékmentesen fizetheti meg tíz egyenlő részletben a veszélyhelyzet elmúltával - tudatta Izer Norbert.

Illusztráció Forrás: 123RF

A Pénzügyminisztérium bővíti a nagyvállalati beruházási támogatást. A 2015-ben indított nagyvállalati beruházási támogatás a kormány egyik legeredményesebb befektetésösztönzési programja, amellyel eddig 264 milliárd forint értékű beruházás és 2600 új munkahely jött létre - emlékeztetett Varga Mihály, aki hozzátette, hogy a program idei évi keretét az elmúlt hetekben 15 milliárd forintról 40 milliárd forintra emelte a tárca.

Nyolcvanmilliárd forintos bértámogatási program indul

Nyolcvanmilliárd forintos keretösszeggel munkahelyteremtő bértámogatási program indul, amely 70 ezer ember munkába állását segíti - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Elmondta, hogy a 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól, a programban részt vevő munkavállalóknak így 9 hónapig biztosítottá válik a foglalkoztatása. A támogatott 6 hónap alatt legfeljebb havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak, így minden álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését havi nettó 112 ezer forint bértámogatással segíti a program.

Újabb 150 milliárd forint jut turisztikai fejlesztésekre

A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány - közölte a Guller Zoltán, Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Bejelentette, hogy új szakaszba lép a Kisfaludy Program, még ezen a héten 85 milliárd forint összegű támogatást ad az ügynökség a 100 szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén, 35 szálloda építése és fejlesztése eredményeként 1500 új szoba jön létre és 4200 megszépült szoba áll majd a vendégek rendelkezésére. A részleteket az Origo ebben a cikkében mutatta be.

Tihanyi felvétel a kijárási korlátozások feloldása után: a kialakult helyzetben is sikeres lehet az idei év a belföldi turizmusban Fotó: Hirling Bálint - Origo

Elindult a második műszak az Audi Hungariánál

Elindult az Audi Hungariánál a második műszak a járműgyártásban. A motorgyártás is fokozatosan áll át a kétműszakos munkarendre, elsőként egy négyhengeres-, egy hathengeres- és az öthengeres motorgyártó területeken.A vállalatnál időközben egy műszakban újra elindult az elektromos hajtások sorozatgyártása is.

Mintegy 277 milliárd forintnyi befektetést vállaltak eddig

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar gazdaságpolitika fókuszában most is a munkahelyek teremtése és a munkahelyeket létrehozó vállalatok támogatása áll. A miniszter elmondta: a gazdaságvédelmi intézkedések részeként bevezetett, a versenyképesség-növelő támogatási programra eddig 583 pályázat érkezett be, a jelentkező vállalatok 277 milliárd forint értékben vállaltak beruházást, ezzel 104 ezer munkahelyet védenek meg. A miniszter azt is megerősítette, hogy a kormány minden beruházáshoz szeretne hozzájárulni, a támogatási keretet ezért 50 milliárdról 100 milliárd forintra növelte.

Szijjártó Péter azt is ismertette, hogy ezen a héten összesen 15 vállalat vette át támogatói okiratát, ami 7,5 milliárd forintnyi beruházást, 3,7 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást és több mint 3100 megtartott munkahelyet jelent.

Ötmilliárd forintos pályázat elektromos autók vásárlására

Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. A vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forintos beszerzési ár alatt a 2,5 millió forintot is elérheti gépjárművenként, a 11-15 millió forint közötti autóknál a támogatás maximum 500 ezer forint. A taxis szolgáltatók esetében a támogatás a beszerzési ár 55 százaléka is lehet.

Kötelesség a munkahelyek védelme

A kormány a munkahelyek védelmét ugyanúgy kötelességnek tekinti, mint a járvány leküzdését - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogatói okiratainak átadóján. Szijjártó Péter szerint a magyar cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újjáépítésben, ezért számít a kezdeményezéseikre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi támogatásról szóló okiratok átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. május 18-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A miniszter azt is elmondta, Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata.

MNB: Stabil a magyar bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - ezt állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, májusi stabilitási jelentése.

Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője a jelentést ismertető online sajtótájékoztatón kiemelte: a stresszteszt rámutatott, egy kevéssé valószínű szcenárió, mély visszaesés mellett is a magyar bankrendszer kezelhető mértékű tőkehiányt mutat, és likviditási oldalról sincs szó jelentős stabilitási kockázatról.

Az MNB székháza: stabil a magyar bankrendszer a jegybank értékelése szerint Fotó: Szabó Gábor - Origo

Emelkedik a szakképzésben oktatók bére

A gazdaságvédelmi intézkedések részeként és a fiatalok foglalkoztatásának további bővítése érdekében a diákokat a következő tanévtől egy megerősített, rugalmasabb, gyakorlatiasabb szakképzési rendszer várja. Júliustól emelkedik az oktatók bére, az erről szóló ajánlatot május végéig minden érintett megkapja - tájékoztatott az Információs és Technológiai Minisztérium.

Új elnöke lett a Magyar Bankszövetségnek

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülése, amelyet videokonferencia keretében tartottak meg - közölte a szövetség. A leköszönő elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója alelnökként folytatja munkáját a szervezetnél.

Új határidőt kaptak a fúrt kutak tulajdonosai

Módosult a fúrt kutak bírságmentes engedélyezésére vonatkozó határidő, miután az Országgyűlés elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosítási indítványt. Eszerint az mentesülhet a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.

Nőtt a magyar háztartások pénzügyi vagyona

2020 I. negyedév végére 61 396 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 514 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 5621 milliárd a gyarapodás. A háztartások kötelezettségeinek szintje 10 416 milliárd forint volt 83 milliárdos negyedéves növekedéssel, míg az éves változás 1238 milliárd forint emelkedés. Így a kettő eredményeként a nettó pénzügyi vagyon 50 980 milliárd forintra nőtt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közölt előzetes adatokból.

Budapesten is újraindulnak a közlekedési vizsgák

Az ország minden részében újraindulnak a közlekedési vizsgák és utánképzések, miután május 18-tól Budapesten is lehetővé válik a közlekedési vizsgák szervezése. Az egyes helyszíneken a jelentkezések függvényében hirdetik ki az első időpontokat. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a közlekedési vizsgáztatás egy héttel ezelőtti, vidéki újraindulása óta az elővigyázatossági óvintézkedések szigorú betartatása mellett összesen közel 3000 vizsgázó adhatott számot tudásáról.

Budapest a koronavírus-járvány idején Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kisebb volt a magyar járműipar teljesítményének visszaesése

Magyarországon a koronavírus-járvány hatására az európai uniós átlagnál kisebb mértékben esett vissza a járműipar teljesítménye márciusban - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Kifejtette, a járműipar teljesítménye márciusban az Európai Unióban több mint 30 százalékkal csökkent, ez idő alatt Magyarországon 19,8 százalékos volt a mérséklődés. Az autógyárak átlagos leállási ideje Európában 29 munkanap, Magyarországon 22 munkanap volt.

Újraindulnak a világ nagy autógyárai

Olyan nagy autóipari cégek kezdik meg újranyitni az amerikai gyáraikat, mint a General Motors, a Ford vagy a Fiat Chrysler, ahogy az USA-ban lassan újraindul a gazdaság a koronavírus-járvány miatti leállások után. Az autógyártás pedig különösen fontos az Egyesült Államokban, mivel ez a terület adja az ország gazdasági tevékenységének mintegy 6 százalékát.

Brazíliában is tart még a járvány, ám ennek ellenére a Fiat Chrysler gyárában ismét elindul a termelés, azonban a dolgozóknak szigorú szabályokat kell betartaniuk és rendszeresek lesznek a különböző ellenőrzések is annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban indulhasson meg a gyártás.

Életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó EU-s tilalom

Életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az Európai Unióban, aminek célja annak megakadályozása, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra. A szabályozás része az EU dohánytermékekre vonatkozó irányelvének, amelyet 2014-ben fogadtak el. Az ízesített cigarettákat és egyéb dohánytermékeket már 2016-ban betiltották, de a 3 százaléknál nagyobb piaci részesedésű termékek, mint a mentolos cigaretták, mindeddig haladékot élveztek. Az irányelv része az is, hogy a dohánytermékek csomagolásának immár 65 százalékát kell, hogy elfoglalják az egészségügyi figyelmeztetések.