Egy évvel elhalasztja a BMW a debreceni gyár megnyitását

Debrecen, 2019. május 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen munkagépek a Debrecen mellett épülő BMW-gyár építési területének előkészítésén 2019. május 21-én. MTI/KKM/Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Egy évvel későbbre halasztotta a debreceni gyár megnyitását a BMW, miután a nagy autógyárak nem kaptak ígéretet a német kormánytól állami támogatás bevezetésére, és így a piac újraélesztésére. Debrecent váratlanul érte a bejelentés, a város minden ráháruló kötelezettségének eleget tett - írja a Magyar Nemzet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook oldalán azt írta: egyeztettek a BMW vezetőivel, akik biztosították a minisztériumot, hogy továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett. Jövő pénteken Debrecenbe jönnek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, a gyár építési munkálatai már zajlanak.
Vágólapra másolva!

Teljesen váratlanul érte Debrecen városát a BMW bejelentése, amely szerint a vállalat egy évvel késlelteti új gyárának megnyitását Magyarországon - értesült a Magyar Nemzet. A város vezetése értetlenül áll a fejlemény előtt, mert a magyar fél: mind a kormányzat, mind a város mindent megtett, ami a szerződések értelmében ráhárult. A BMW negyedéves eredményeinek bejelentését követően jelezte, hogy több megszorító intézkedést hoz, miután a cég vezetőinek - közösen a VW és a Daimler képviselőivel - nem sikerült elérniük Angela Merkel kancellárnál, hogy rövid határidővel vezessenek be Németországban 4000 eurós autóvásárlási támogatást az elektromos és hagyományos belsőégésű motorokra egyaránt.

A bajor autógyártó és Debrecen tavaly szeptemberben írt alá szerződést az érintett terület megvásárlásáról. A beruházás értéke meghaladta az egymilliárd eurót, azt tervezték, hogy az új üzemben kezdetben évente 150 ezer jármű gyártására lesz kapacitás. A város mellett, az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben található 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak majd elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat, és több mint ezer munkahely létrejöttével számoltak.

Munkagépek a Debrecen mellett épülő BMW-gyár építési területének előkészítésén még 2019. májusában Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton

A BMW első negyedéves jelentése szerint jelentősen csökkentek a csoport autóeladásai, az értékesítési árbevétel viszont kissé nőtt, de az elért nyereség némileg mérséklődött. A világgazdasági visszaesés és az autópiaci forgalom várható csökkenése tükrében a konszern az idén eladásainak és eredményének jelentős csökkenésére számít. A személyautó-értékesítés egész Európában drámai módon esett vissza áprilisban, Spanyolországban 96, Olaszországban 98, és Franciaországban 89 százalékkal kevesebb személygépkocsi kelt el, mint egy évvel korábban - írja a lap.

A BMW továbbra is elkötelezett a gyár megépítése mellett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált a BMW-gyár csúszásának hírére a közösségi oldalán:

A BMW debreceni gyárépítésének „elhalasztásáról" szóló sajtóértesülések kapcsán az igazság:

1. A vállalat vezetőivel ma is egyeztettünk, arról biztosítottak minket, hogy természetesen továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett.

2. Jövő pénteken Debrecenbe jönnek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen is fogunk megbeszélést folytatni.

3. A gyár építési munkálatai már most is zajlanak

- írta.