Csoportos per indulhat az európai légitársaságok ellen

KLM
Vágólapra másolva!
Az a brit jogi iroda, amely 2018. évi adatkezelési jogsértése miatt csoportos pert vezet a British Airways ellen, most az Air France, a KLM és a Ryanair légitársaságokat fenyegeti hasonló eljárás kezdeményezésével. A per alapja, hogy a három cég nem hajlandó visszatéríteni azoknak az utasoknak a befizetéseit, akiknek az utazása a COVID-19-járvány miatt maradt el.
Vágólapra másolva!

Az SPG Law jogászai egyelőre csak tanulmányozzák a helyzetet, egyben arra buzdítják a pórul járt utasokat, hogy forduljanak hozzájuk a csoportos per megindítása érdekében.

A légitársaságok annak ellenére nem voltak hajlandóak az utasok befizetéseit visszatéríteni, hogy az Európai Unió jogszabályainak értelmében ezt hét napon belül meg kellett volna tenniük.

Az Air France és a KLM a visszatérítés helyett egy évig érvényes repülőjegy-utalványt adna az utasoknak, a Ryanair pedig végleges álláspontjával megvárná a járványhelyzet lecsengését, noha eleinte még hajlandó lett volna 20 napon belül visszafizetni a jegyek árát.

A KLM, az Air France és a Ryanair légitársaságokat támadná csoportos perben egy brit jogi iroda a koronavírus-járvány miatt elmaradt utazások miatt, melyek előzetesen beszedett díjait a cégek nem hajlandóak készpénzben visszafizetni Forrás: Alf Van Beem/Wikipedia

Az SPG Law még nem döntött arról, hogy kiterjeszti-e a csoportos pert a három légitársaság ellen, ahogy azt sem, hogy bevon-e további légitársaságokat is a csoportos keresetbe. A British Airways elleni perben eddig mintegy nyolcezer panaszost képvisel a jogi iroda, és álláspontjuk szerint

a visszautalt pénzen felül a légitársaságoknak személyenként akár 1 150 eurós kártérítést (409 ezer forintnyi összeget) is fizetniük kéne.

Ennek a kártérítésnek 50 százalékára tartana igényt az iroda.

Forrás: Növekedés.hu