Bővítenék az étkezési célú rovarok piacát

tücsök vietnám  A laboratóriumi hús és a rovarok lesznek a jövő élelmiszerei?
Edible insects. Crickets in plate. Dalat. Vietnam. GODONG / BSIP
Vágólapra másolva!
A rovar alapú élelmiszerek gyártásának fejlesztését célozza egy új európai projekt, számol be arról a Store Insider.
Vágólapra másolva!

A rovar alapú élelmiszerek iránti nyugat-európai kereslet továbbra is meglehetősen visszafogott, de egy ValuSect (Valuable Insects [Értékes Rovarok] rövidítése) nevű konzorcium nemrég elhatározta, hogy megpróbál lendületet adni a piac növekedésének.

Az együttműködés célja, hogy az ilyen típusú termékek fenntartható gyártásának és feldolgozásának fejlesztését előmozdítsa, és hogy az észak-nyugat európai agrár-élelmiszeripari cégek tudástárát további korszerű ismeretekkel gazdagítsa.

Az érdeklődő vállalkozások egy legfeljebb 40 000 euró értékű voucherhez juthatnak, amelyet a projekt partnereinek szolgáltatásaira fordíthatnak. A ValuSect koordinátora a Thomas More University, és az INTERREG North-West Europe nevű program által rendelkezésre bocsátott, 2,08 millió euróból gazdálkodhat.

Illusztráció Forrás: AFP

„A kérdés már nem az, hogy a rovarok megoldást jelenthetnek-e a fehérjék iránti, növekvő kereslet kielégítésére. Fókusz most már azon van, hogy megtaláljuk a legjobb stratégiát, amellyel ezt a fejlődést erősíteni lehet." – mondta a Thomas More University részéről Sabine Van Miert, a projekt vezetője.

Egy felmérés szerint nagyjából az uniós lakosság 30 százaléka „kapható" a rovarfogyasztásra.

A ValuSect célja, hogy a tenyésztés, illetve a feldolgozás minőségének javításával, ezek negatív környezeti hatásának csökkentésével, továbbá különböző fogyasztói tesztek lebonyolításával ezt az arányt növelni tudja.

Egyes vélekedések szerint a meglehetősen drága és jelentős környezeti terheléssel járó ipari hústermelés helyett, a jövőben a rovarok adhatják az emberiség fehérjeszükségletének mind nagyobb hányadát. A piac egyelőre korlátos, de a mégis csak érzékelhető növekedéséről az Origo ebben a cikkében számolt be, itt pedig arról írt, hogy Európában már van olyan jelentősebb kiskereskedelmi lánc, amely állandó termékként felvette kínálatába az ehető rovarokat.