Az utóbbi hetekben megugrottak a videojáték-eladások

Nintendo, Nintendo Switch
SAN DIEGO, CA - JULY 22: Actress Julie Ann Emery from the television series "Preacher" stopped by Nintendo at the TV Insider Lounge to check out Nintendo Switch during Comic-Con International at Hard Rock Hotel San Diego on July 22, 2017 in San Diego, California. Michael Kovac/Getty Images for Nintendo/AFP
Vágólapra másolva!
Szépen felfutottak a legutóbbi videojáték-eladási adatok, ahogy a koronavírus-járvány miatt világszerte sokmillió ember kényszerült otthon maradva bezárkózni. Hosszabb távon azonban sok a bizonytalanság az iparágban.
Vágólapra másolva!

Hatalmas növekedést produkáltak a videojáték-eladások az elmúlt időszakban, ahogy globálisan milliók zárkóztak be otthonaikba a koronavírus-járvány miatt – írja a CNBC.

A Nintendo például március 20-án adta ki az Animal Crossing nevű franchise legutóbbi verzióját (New Horizon néven), és Japánban már az első három napban 1,8 millió darabot sikerült értékesíteni.

Az Egyesült Királyságban pedig az első héten többet adtak el a játékból, mint az összes többi verzió kezdeti időszakában együttvéve.

A korai eladási számok tehát arra utalnak, hogy az értékesítések felülmúlták az előzetes várakozásokat – mondta Piers Harding-Ross, az Ampere Analysis játékpiaci elemzője. Ráadásul úgy, hogy az Animal Crossing eddig nem tartozott a Nintendo legjobban futó termékei közé, de a friss adatokkal a játék belépett az élcsoportba – tette hozzá a szakember.

A CNBC által megkérdezett elemzők általában is elmondták, hogy nagyon valószínű a játékeladások általános megugrása. Ahogy ugyanis a világ számos városa bezárkózott, és milliók kényszerültek tartósan otthon maradni, várhatóan sokan kezdenek el videojátékokat vásárolni, hogy eltöltsék az időt. Éppen ezért sok új vásárló megjelenésére lehet számítani, de az is növelheti az eladási számokat, hogy számos eddigi játékosnak is több ideje van most játszani.

Régi és új játékosok egyaránt támogatják a videójáték szektort Forrás: AFP/Tengku Bahar

A Nintendo mellett egyébként

az Activison Blizzard március 10-én jött ki a Call of Duty: Warzone nevű játékkal, amely mindössze 10 nap alatt már 30 millió játékost tudhat maga mögött.

A szakértők kiemelték, az olyan játéktípusok lehetnek a jelenlegi helyzet legnagyobb nyertesei, melyek online összekapcsolják az embereket. A bezárkózások miatt ugyanis egyre inkább megnő az igény minden olyan közösségi tevékenység iránt, amely nemcsak idegenek, de barátok és családok között is lehetővé teszi az online érintkezést és a biztonságos kikapcsolódást.

A fentiek fényében az sem meglepő, hogy a videójáték szektor szereplői a tőzsdén is sikerrel vészelik át egyelőre a piaci felfordulást.

A VanEck Gaming and Esports ETF nevű tőzsdén kereskedett alap például idén eddig 2 százalékos pluszban van, míg az ETFMG Video Game Tech ETF mindössze 5 százalékot gyengült a nagy zuhanások közepette.

Összevetésképpen, a Dow Jones Industrial Average és az S&P 500 amerikai részvényindexek évtizedek óta a legrosszabb negyedévüket zárták, 23,2, illetve 20 százalékos veszteséggel.

Mindazonáltal az elemzők figyelmeztetnek, egyelőre nem világos, pontosan milyen hatásai lesznek a koronavírus-járványnak az iparágra, mivel több ellentétes hatás is működik most a piacon. Egyfelől a kereslet megnőtt, különösen az online eladások tekintetében, másfelől viszont a fizikai boltok bezárásai erősen negatív hatást gyakorolnak az értékesítésekre.