Mi lesz a már befizetett nyári utakkal?

Horvátország Rovink Adria tengerpart Isztria
Rovinj a magyarok egyik kedvence
Vágólapra másolva!
Az utazási irodák szakmai szövetsége az Európában több helyen bevezetett voucheres megoldás jogszabályba foglalását szorgalmazza a nagy veszteségek és a csődök elkerülésére.
Vágólapra másolva!

Szinte teljesíthetetlen feladat elé állítja az utazási irodákat a koronavírus-járvány miatt veszélybe került utak árának visszafizetése, hiszen ennek a pénznek a jó részét már ők maguk is továbbutalták a légitársaságoknak és a szállásadóknak. Miután pedig az érintett iparágak szereplői is rendkívül súlyos problémákkal küzdenek, hallani sem akarnak az előlegek visszautalásáról. Ismert ugyanis, hogy a járvány miatt lényegében leállt a turizmus, és egyelőre megjósolhatatlan, mikor indulhatnak újra az utazások.

Mindez azért is érzékenyen érinti az utazási irodákat, mert a nyári utakra az elmúlt éveknél is erősebb volt a first minute foglalási szezon, és az utazások zöme most veszélybe került.

A horvátországi Rovinj, a magyar utazók egyik kedvence Forrás: Shutterstock / Készítette: LuckyPhoto

Ugyanezzel a visszafizetési gonddal küzd a világ minden országának turisztikai ipara. Máris több európai országban (Franciaország, Olaszország, Görögország, Belgium, Litvánia) úgy módosították az utazásszervezésre vonatkozó jogszabályokat – vagy éppen zajlik a módosítások kodifikációja –, hogy lehetővé tették az utazási irodáknak a járvány idején lemondott foglalások ellenértékét a járvány utáni időszakban (általában egy év alatt) leutazható voucherrel visszatéríteni. A Világgazdaság információi szerint hasonlót kezdeményezett a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is kormánynál.

Koronavírus: utazás, foglalás, visszatérítés, sztornóbiztosítás

Az elmúlt időszakban a kialakult helyzet miatt rengeteg megkeresés érkezett a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez, amely igyekszik válaszolni a felmerült kérdésekre. Sok jogszabály rendelkezik az ilyen helyzetekre, és ezek közül az egyik legfontosabb az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatás együttesre vonatkozó szerződésekről rendelkező 472/2017.

Az említett országokban a módosítást nem pusztán az utazási irodák, szállodák vagy légitársaságok támogatására hozták meg, hanem azért is, mert az utazási irodák tömegének fizetésképtelensége a pénzügyi rendszernek is érzékeny veszteséget okozna.

A hazai utazási irodáknak fizetésképtelenség esetére a károkat enyhítő vagyoni biztosítékkal kell rendelkezniük. Azonban marginális azok száma, amelyek ezt az előírást pénzbeli letétben teljesítik: Budapest Főváros Kormányhivatalának nyilvántartása szerint a nemzetközi utazásszervezők együttes kaucióbiztosítása, illetve bankgaranciája 19,8 milliárd forintot tesz ki. Tömeges csőd esetén e biztosítékok kifizetése jelentős veszteséget okozna a biztosítóknak, bankoknak.