Újranyit a világ egyik legértékesebb, 3000 méteren fekvő gyémántbányája

Lesotho, Letseng gyémántbánya
This handout image received from Gem Diamonds via the Celicourt PR agency on January 15, 2018 shows a 910 carat diamond discovered at the Letseng mine in Lesotho. A diamond thought to be the fifth largest of gem quality ever found has been discovered in Lesotho, miner Gem Diamonds said on January 15, 2018 and could be worth as much as $40 million.The company unearthed the D-colour stone at the Letseng mine in the landlocked southern African country and described the 910-carat find as of "exceptional quality". / AFP PHOTO / GEM DIAMONDS / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /GEM DIAMONDS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Megkapta az engedélyt az üzemeltető a Letšeng bánya újranyitására, melyet korábban a koronvírus-járvány miatti védekezés részeként zártak le. A parányi Lesothóban található drágakőnyerő-hely a világ egyik legértékesebb ilyen területe.
Vágólapra másolva!

Bár Lesothóban még május 5-ig biztosan érvényben maradnak a vírus miatti korlátozó intézkedések, a Letšeng-bányában most megindulhat a termelés. Ezt a Mining.com portál írja a területet üzemeltető Gem Diamonds közlése alapján.

A Letseng gyémántbánya 3100 méteres magasságban Forrás: rutilance.com

A vállalat negyedéves eredményei kapcsán azt is közzétette, hogy a koronavírus miatti utazási korlátozások és más intézkedések okán, melyek a letšengi nagy gyémántok piacára - Belgium, India, Izrael - is hatással voltak, a márciusi hagyományos értékesítési eseményeket törölniük kellett. Ennek ellenére, egy, a helyzethez igazított "rugalmas ajánlattételi felhíváson" a cégnek 18,8 millió dollár bevételre sikerült szert tennie, amelyhez egy kisebb, március 18-án zárult tender 7,8 millió dolláros bevétele társult.

A tengerszint felett mintegy 3100 méterre fekvő bánya a világ egyik legértékesebb gyémántlelőhelye, sőt, a legmagasabb, dollárban számított karátértékkel rendelkezik a kimberlites kőzetekben folytatott kitermelések között.

A világ húsz, drágakő minősítésésű gyémántjából öt nagy kő innen került ki 2006-ot követően, amikor a mostani tulajdonosa megszerezte a bányát.

A cég most azt közölte, sem itt, sem más kitermelési helyszínükön nem jelent meg az új koronavírus.

Egy 910 karátos óriási gyémánt, amit a bányában találtak 2018-ban Forrás: AFP/Ho

A koronvírus-járvány érzékenyen érintette a világ gyémántpiacát is, melyet egy szakértői kommmentár szerint egyszerre jellemeznek a keresleti és kínálati szélsőségek, és ezeket csak felerősítik a járvány miatti korlátozások, melyek a kövek kereskedelmét is érintik.

A kitermelésben is változásokat hoz az idei év a járvány miatt. A De Beers, mely a szállított érték alapján a világ legnagyobb gyémántkitermelője, friss előrejelzésében ötödével csökkentette 2020-as várakozásait, azzal indokolva, hogy a járvány kihat a globális ellátási láncokra is.