A szaúdiak elkezdték felvásárolni az európai olajtársaságokat

Shell
(FILES) This file photo taken on January 30, 2009 shows company logos and signage are displayed at a Shell petrol station in east London. Royal Dutch Shell on February 4, 2016 announced an 87-percent plunge in annual net profits on slumping oil prices. The Anglo-Dutch group reported profit after tax of 1.94 billion USD (1.75 billion euros) for 2015, compared with almost 15 billion USD the previous year, Shell said in a statement. / AFP / SHAUN CURRY
Vágólapra másolva!
A szaúdi szuverén vagyonalap (PIF) az elmúlt egy hétben 1 milliárd dollárért vásárolt négy európai olajtársaság részvényeiből, amelyeknek az árfolyama jelentősen csökkent az utóbbi időszakban.
Vágólapra másolva!

Az erről beszámoló The Wall Street Journal című lap azt írta, hogy a szaúdi vagyonalap az Equinor ASA, a Royal Dutch Shell Plc., a Total SA és az Eni SpA részvényeiből vásárolt az április 6-ával záródott héten. A lap által megkérdezett szakértők szerint a PIF tovább folytatja az európai olajtárságok részvényeinek a felvásárlását.

Megfigyelők szerint a szaúdi vagyonalap lépése azt jelenti, hogy változtatott eddigi stratégiáján, aminek az volt a célja, hogy támogassa a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő.

Egy hordó kőolaj már olcsóbb, mint egy korsó sör

Ahogy az elmúlt hetekben teljesen felborult az olajpiac, egyes országokban már egészen különös állapotok alakultak ki. Kanadában például ma már egy hordó kőolaj kevesebbe kerül, mint egy korsó sör. Kanadában egy korsó (pontosabban: egy pint) sör nagyjából 5 dollárba kerül. Mára azonban ez magasabb ár, mint amennyit egy hordó olajért kérnek - írja a CNBC.

A lapnak nyilatkozó szakértők azt mondták, hogy a norvég Equinor részvényeiből 200 millió dollár értékben vásárolt a PIF. A 14,5 millió Equinor-részvénnyel a PIF a norvég vállalat 12. legnagyobb részvényesévé vált.

Jelentős részesedést vásárolt egy szaúdi vagyonalap a Royal Dutch Shell olajtársaságban Forrás: AFP/Shaun Curry

A másik három ágazati cég kapcsán konkrét összegek nem ismeretesek, de négyük esetében a részvényfelvásárlás összege elérte az 1 milliárd dollárt. Az év eleje óta a Shell árfolyama 35 százalékkal esett, a Total, az Eni és az Equinor jegyzése pedig 31, 33, illetve 23 százalékkal csökkent.