Az MNB nem változtatott az alapkamaton

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta.
Vágólapra másolva!

A kamat szinten tartása megfelel az elemzői várakozásoknak,

a jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,9 százalékon áll. Az egynapos betéti kamat -0,05, az egynapos és egyhetes fedezett hitelkamat 1,85 százalék maradt.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a kamatdöntéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedések negatív gazdasági hatásainak mérséklésére az MNB számos intézkedést hozott az elmúlt hetekben, új intézkedéseket és eszközöket vezetett be. A kamatfolyosót kiszélesítette az egynapos és egyhetes hitelkamatok megemelésével, míg a forint védelme érdekében az alapkamattal egyező szintre, 0,9 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatot, amivel a bankrendszer rövid oldali likviditását csökkentheti, a rövid bankközi és állampapír hozamok pedig ennek megfelelően emelkedtek.

A Magyar Nemzeti Bank bejárata Fotó: Polyák Attila - Origo

- tette hozzá az elemző. Ennek érdekében a jegybank már jelezte, hogy május elejétől eszközvásárlási programot fog elindítani. Mivel az infláció a következő hónapokban bőven a 3 százalékos inflációs cél alá esik, nem lesz szükség szigorításra, amire a következő két-három évben sem számítanak a Takarékbank részéről. Az elmúlt hetekben szinte minden jegybank csökkentette a kamatokat, a Fed 0 százalékra csökkentette a kamatcélt, korlátlan eszközvásárlási programot jelentett be, az EKB 750 milliárd eurós eszközvásárlási programot indított, amit csütörtökön a várakozások szerint további 500 milliárd euróval bővít, emellett számos további jegybank is bejelentett már mennyiségi lazítást és kötvényvásárlási programot.