Lassult az ingatlanpiacon az áremelkedés

koronavírus vírus járvány kiadó eladó ingatlan lakás gazdaság ingatlan piac 2020 koronavírus járvány budapesten
2020 koronavírus járvány budapesten
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban átlagosan 4,7 százalékkal nőttek a lakásárak egy év alatt, a listavezető Luxemburg volt 11 százalékos áremelkedéssel: az Otthon Centrum adatai szerint Magyarországon ugyancsak folyamatosan nőttek az árak a tavalyi év egészét nézve, azonban az emelkedés üteme határozottan lassult.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat jelentése szerint az unióban a tavalyi negyedik negyedévben 2018-hoz képest átlagosan 4,7 százalékkal nőttek a lakásárak. Magyarországon negyedéves bontásban a következőképp alakult az áremelkedés tavaly: az elsőben 19,1 százalékkal, a másodikban 18,6 százalékkal, a harmadik negyedévben 13,2 százalékkal, a negyedik negyedévben 8,7 százalékkal drágultak a lakások. Vagyis

az áremelkedés mértékének meredek emelkedése 2019 végére jelentősen lelassult, de még mindig pozitív tartományban van.

Az Otthon Centrum értékesítési adatai szerint tavaly a harmadik és negyedik negyedévben Budapest belvárosi kerületeiben és a régióközpontokban stagnált a téglalakások ára. Ugyanakkor Budán, a fővárosi agglomerációban, illetve a közepes és kisebb városokban 6-12 százalékos volt az átlagos négyzetméterár növekedés a téglaépítésű társasházi lakásoknál" – ismertette az Otthon Centrum áremelkedést összegző tanulmányának eredményét Soóki-Tóth Gábor.

Eladó ingatlan Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elemzési vezető megjegyezte, a külső pesti kerületekben, a megyei jogú városokban néhány százalékos árcsökkenés volt tapasztalható. Az áremelkedés üteme azonban 2020 első negyedévében megtorpant: „Az előző negyedévhez képest csak Budapest belvárosában emelkedtek a négyzetméterárak, de ott is lassult a növekedés, átlagosan öt százalékos emelkedésről beszélhetünk. Budapest többi kerületére, illetve a régióközpontokra a stagnálás, a kisebb városokra pedig öt százaléknál is nagyobb áresés a jellemző a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest" – összegezte az idei első negyedéves eredményeket Soóki-Tóth Gábor.

A panellakásokra is nagyjából ez a trend érvényes: 2019 utolsó negyedévében a budapesti agglomeráció városaiban és a megyei jogú városokban néhány százalékkal nőtt az átlagos árszint.

Ugyanakkor már az előző negyedévben is stagnálást lehetett tapasztalni régióközpontokban, illetve a Budapest külső kerületeiben épült lakótelepeken is. „Utóbbiak esetében azonban érdemes megjegyezni, hogy ezek eleve a szegmens országosan legdrágábban árazott ingatlanjai közé tartoznak" – árnyalta az adatokat az Otthon Centrum vezető elemzője. A kisebb városokban már a tavalyi, utolsó negyedév is 5-8 százalék közötti csökkenést hozott. Az idei első negyedévben pedig – a régióközpontok kivételével, ahol 5 százalékos növekedést tapasztalt az Otthon Centrum az előző negyedévhez képest – mindenütt stagnáló, vagy enyhén csökkenő árak jellemezték a panellakások piacát.

A családi házaknál is ugyanez a folyamat érvényesült: a budai kerületekben a 2019 utolsó negyedévére jellemző majdnem 10 százalékos árnövekedés 2020 első negyedévére megtorpant és néhány százalékkal csökkent a fajlagos átlagár. A külső pesti kerületekben a 10 százalékos növekedésből 2 százalékos, inkább stagnáló árszint volt az irányadó idén. Jelentős csökkenést kell elkönyvelniük a régióközpontokban lévő családi ház tulajdonosoknak, ezzel szemben

a kisvárosokban és kistelepüléseken a korábbi stagnálással szemben az idén eladott házak 10-20 százalékkal magasabb fajlagos átlagáron keltek el,

mint az előző negyedévben.