Csaknem 30 százalékkal drágult a zöldség áprilisban Németországban

FRANCE - SOCIETY - PARIS, COVID 19 MARKET OF CHARENTON Charenton Charenton le Pont Paris alimentaire koronavírus korona vírus járvány fertőzés  ideiglenes kórház élelmiszer bevásárlás Párizs Franciaország piac zöldség
Saturday 11th April 2019, covid 19, opening of the Charenton le Pont walk under high surveillance. Samedi 11 Avril 2019, covid 19, ouverture du marche de Charenton le Pont sous haute surveillance.
Vágólapra másolva!
Szétzilálta a friss élelmiszerek piacát a koronavírus-járvány Németországban, egyes termékek ára meredeken emelkedik, másoké zuhan – mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés, ami szerint a zöldség csaknem 30 százalékkal drágult áprilisban, a vadhúsért viszont az egy évvel korábbi ár harmadát fizetik a vadászoknak.
Vágólapra másolva!

A bonni AMI agrárgazdasági piackutató társaság (Agrarmarkt Informationsgesellschaft) kimutatása alapján a friss élelmiszerek valamennyi típusát együttvéve áprilisban tíz százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest.

Illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A zöldségeknél kiugró, 27 százalékos emelkedést mértek, ami főleg a káposztafélék, például a brokkoli és a karfiol drágulásának tulajdonítható. Az áremelkedés valószínű oka, hogy a járvány lassítására bevezetett utazási korlátozások miatt

nincs elég idénymunkás Franciaországban és Spanyolországban,

ahonnan a legtöbb ilyen zöldséget beszerzik a kereskedők.

A brokkoliért 60 százalékkal többet kell fizetni a boltokban, mint tavaly áprilisban. A Németországban igen népszerű tavaszi idényzöldség, a spárga is jelentősen, 38 százalékkal drágult, ami ugyancsak azzal magyarázható, hogy a munkaerőhiány miatt nem lehet mind betakarítani a terményt, és kisebb mennyiség jut a piacra.

Más zöldségek ára viszont csökkent, a hagyma például 18 százalékkal, az uborka hat százalékkal olcsóbb, mint tavaly áprilisban. Ennek oka a vendéglátás és a turizmus leállása lehet.

Illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Juliette Pavy / APJ / Hans Lucas/Juliette Pavy

A mangó árának 30 százalékos csökkenését is a vendéglők és szállodák kényszerszünetére vezetik vissza az AMI elemzői. Más gyümölcsök ára a járványtól függetlenül alakul,

a citrusfélék drágulása például már a koronavírus európai megjelenése előtt beindult,

mert Spanyolországban gyenge volt a termés.

A tejpiac kettészakadt, az élelmiszer-kiskereskedelmi cégeknek beszállító gazdaságok nem érzik a járvány hatását, a többiek viszont egyre súlyosabb értékesítési gondokkal küszködnek.

A marhahús piacán a kereslet csökkenése a meghatározó, ami ugyancsak a vendéglátás és az idegenforgalom leállásának tulajdonítható.

Vadhúst is főleg az éttermek vásárolnak, már amikor működnek. Most viszont a hűtőházak tele vannak az eladatlan termékkel, így például a szarvas és az ős húsának kilogrammonkénti felvásárlási ára 3 euróról 1 euróra zuhant.