Kínai kézbe kerülhetnek a gyengélkedő európai techvállalatok?

technológiai szektor, eladások, rendezvények zuhanás
Bebizonyosodott, hogy az 5G megkerülhetetlen lesz a jövőben.
Vágólapra másolva!
Kínai felvásárlások áldozataivá válhatnak az európai techcégek, amennyiben az Európai Unió államai nem lépnek. Az utóbbi időben kialakult piaci visszaesés egyre inkább kedvez ezeknek a törekvéseknek, az unió versenybiztosa ugyanakkor arra szólítja fel a tagállamokat, hogy akadályozzák meg az ilyen tranzakciókat.
Vágólapra másolva!

Európa régóta vonzó befektetési és felvásárlási célpontot jelent a kínai cégek számára - a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági visszaesés pedig kifejezetten kedvező helyzetet teremthet a számukra. Kulcsfontosságú telekommunikációs, valamint chip- és félvezetőgyártó európai vállalatok részvényei is jelentős mértékű árfolyamzuhanást szenvedtek el az elmúlt időszakban bekövetkezett eladási hullám következtében.

A CNBC idézi Neil Campling, a Mirabaud Securities vezető elemzőjének véleményét, aki szerint

az európai techcégek sérülékenyek, mert az innováció és a gazdasági növekedési lehetőségek szempontjából egyaránt az Egyesült Államok és Kína mögött vannak.

A Nokia, az Ericsson, az Infineon és az STMicro is a lehetséges felvásárlások célpontjait képezheti kínai cégek számára. Az Ericsson ugyan csak értékének 2 százalékát vesztette el az egy évvel ezelőtti árfolyamszinthez képest, de a Nokia már sokkal rosszabbul áll, hiszen közel 10 százalékot estek a részvényei. A két chipgyártó, az Infineon és az STMicro papírjai pedig 20, illetve 7,5 százalékot.

A CNBC cikke felidézi, hogy 2016-ban a kínai techóriás, a Tencent többségi tulajdonrészt szerzett a finn mobiljátékgyártó vállalatok, a Supercell és Midea cégekben, míg az Alibaba a brit pénzváltó WorldFirst cégbe vásárolta be magát, kihasználva a kedvező árazást.

Több európai technológiai cég is vonzó lehet a kínaiak számára Forrás: Origo

Kína régóta alkalmazza a „gyorsabb felvásárolni, mint felépíteni" politikáját a gyors növekedés miatt, így a jelenlegi piaci környezet egyre vonzóbb lehet az ottani vállalatok számára.

Az Egyesült Államokban a külföldi befektetéseket felügyelő kormánybizottság az utóbbi időben több jelentős kínai felvásárlást is megakadályozott, elsősorban a kulcsfontosságú ágazatokban. Ez a testület az idei év elejétől további jogosítványokat kapott az ilyen tranzakciókkal szembeni fellépéshez. Az amerikaiak határozott állásfoglalása szintén arra késztetheti a kínai vállalatokat, hogy az európai piac felé forduljanak.

Mi vár idén a kínai technológiai gigászokra?

Az elmúlt időszakban Kínában három nagy technológiai óriás került az élre. A Baidu, az Alibaba és a Tencent trióját a befektetők BAT néven szokták együttesen emlegetni, azonban a tagok elég vegyesen teljesítettek 2019-ben. Egy elemzés most megvizsgálta, mi vár az óriásokra 2020-ban.

Érthető hát, ha

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikai biztosa szerint az unió országainak fontolóra kéne venniük, hogy beszálljanak a vonzó célpontot kínáló európai cégekbe, hogy így elkerüljék a kínai felvásárlásokat.

Vestager a napokban a Financial Timesnak adott interjújában kiemelte, hogy az uniós országok piaci szereplők módjára viselkedhetnének, azaz részesedést szerezhetnének cégekben, hogy ezzel megakadályozzák a felvásárlásukat.

Margrethe Vestager uniós versenypolitikai biztos határozottan fellépést sürget a kínai felvásárlásokkal szemben az európai techszektorban Forrás: AFP/John Thys

Az uniós versenypolitikai biztos kiállása azt valószínűsíti, hogy az USA-hoz hasonlóan az EU is határozottan fel fog lépni az ellen, hogy a kínaiak megszerezhessék kontinensünk kulcsfontosságú techcégeit.

A CNBC által idézett szakértő, Campling szerint viszont annak gyakorlatilag nulla az esélye, hogy nagy európai telekommunikációs vagy technológiai vállalatok kínai befektetők kezébe kerülhetnek, hiszen ezek jelentős kitettséggel rendelkeznek az Egyesült Államokban is, az ottani hatóságok pedig minden ilyen tranzakciót meghiúsítanának. Inkább kisebb cégek jöhetnek szóba ebből a szempontból, Vestager kijelentései alapján azonban az elemző úgy véli: ez is jelentős ellenállásba fog ütközni.