A termelők lehetnek a nyertesei, hogy megugrott a kávé iránti igény

kakaó, kávé, tea, fair trade
Illustration: a cup with coffee beans, 29 Mar 2017 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Noha a járvány érezhetően átrendezte a globális fogyasztási szokásokat, van egy olyan termék, amely még az ilyen különleges helyzetekben is elengedhetetlen sokak számára: a kávé, illetve annak megnőtt fogyasztása. Azzal pedig, hogy az országok világszerte komoly kávéfelhalmozásba kezdtek az elmúlt időszakban, a termelők nyerhetik a legtöbbet.
Vágólapra másolva!

Ahogy a koronavírus-járvány miatt megroppantak a globális ellátási láncok a világgazdaságban, számos ország elkezdett felhalmozni kávéból, hogy meggátolják az esetleges hiány kialakulását. Ez pedig erősen megemelte a kínálatot, aminek következtében a nyersanyag ára komoly lendületet vett. A CNBC elemezése szerint a folyamat legnagyobb nyertesei a termelők lehetnek.

A jelenlegi helyzet ugyanis hatalmas előnyt jelent azoknak a farmereknek, akik a kulcsfontosságú kávétermelő régiókban dolgoznak.

Ráadásul olyan szereplőkről van szó, akik az elmúlt években igencsak megszenvedték a kávé árának folyamatos csökkenését.

2016 után ugyanis a kávé ára 30 százalékot csökkent, és lement az elmúlt évtizedben mért átlagár alá is. Márciusban az arabica típusú kávé fontonkénti ára 1,12 dollár volt, messze elmaradva a 2011-ben mért, 3,00 dolláros csúcstól.

A farmerek egyelőre megkönnyebbülhetnek az áremelkedések miatt. Forrás: AFP/Mint Images

Ez pedig a világon nagyjából 25 millió termelőt hozott egyre nehezebb helyzetbe. Ők ugyanis egyre kevésbé tudták fedezni a működési költségeiket az alacsony árfolyam mellett. Az elmúlt hónapban azonban beütött a fordulat, és az arabica ára emelkedni kezdett, ahogy a járvány miatt sokan megpróbáltak előrelátóan készleteket beszerezni – mondják az International Coffee Organization (ICO) szakemberei.

A világ legnagyobb kitermelőjének számító Brazíliából érkező arabica árfolyama 10 százalékot emelkedett márciusban februárhoz képest.

A New York-i határidős kávéjegyzések pedig 8,8 százalékot izmosodtak márciusban, elérve a fontonkénti 1,16 dolláros átlagárat.

A felhalmozók aggodalmai egyébként nem is teljesen alaptalanok. A Kolumbiából érkező kávészállítmányok például időszakosan megakadhatnak, épp a járvány miatti lezárások következtében. Kolumbiában a tervek szerint április 27-ig van országos lezárás.

Az ICO szakemberei kiemelték, hogy jelenleg a világon a kereslet meghaladja a kínálatot, miközben az ellátási láncokban föllépő zavarok időszakos hiányokat okozhatnak. Ez pedig összességében további felfelé ható árnyomást jelent a kávé számára, legalábbis rövidtávon.

A hirtelen, gyors vásárlást támasztja alá például, hogy Franciaországban 34,6 százalékkal emelkedett idén a kávévásárlás a tavalyi év azonos időszakához képest.

Olaszországban a növekedés 29,5 százalékos volt.

Hosszabb távon már normalizálódhat a kávépiac Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados./Paulo Liebert

Mindazonáltal az ICO is figyelmeztet arra, hogy a mostani rendkívüli helyzetet követően újra sokkal nehezebb lehet a kávétermelők (és általában a kínálati oldal) helyzete. Egyfelől idén a Kelet-Afrikát sújtó sáskajárás komoly károkat okozott a termésben, ami a helyi termelők számára súlyos gondokat okoz.

Másfelől pedig a most tapasztalt megugró kínálat sem tart ki hosszú távon.

A következő hetekben és hónapokban ugyanis a fogyasztók elsősorban a már felhalmozott kávékészleteiket fogják leépíteni, tehát várhatóan jelentősen csökken majd a vásárlási hajlandóság.

A gazdálkodók számára tehát a mostani helyzet nem jelent hosszú távú megoldást, ám az ICO hangsúlyozta, sokan már eddig is igyekeztek olyan lépéseket tenni, amelyek segítségével enyhíthetik a nehézségeiket. Például többen átálltak más típusú kávébabok termelésére annak érdekében, hogy túléljenek a piacon.