Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A járvány átrendezte az elektromos autók piacát is

107947647 Horizontal Trump
A charging plug for the Tesla Roadster electric sports car on display during the first press preview day at the 2011 North American International Auto Show January 10, 2011 in Detroit, Michigan. AFP PHOTO/Stan HONDA / AFP PHOTO / STAN HONDA
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt az első negyedévben az elektromos autók nagy európai piacai, ha csak hajszállal is, de megelőzték Kínát a növekedésben.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg közölte friss adatok szerint, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Spanyolországban

összesen 79.300 elektromos járművet állítottak forgalomba idén március végéig.

Ez minimális többletet jelent a Kínában regisztrált 77.256 elektromos gépjárműhöz képest. 2019-ben a helyzet még fordított volt, a távol-keleti országban több mint 180 ezer e-autót vettek használatba az első negyedévben. Most viszont a koronavírus-járvány miatti lezárások és korlátozások miatt, az értékesítések jócskán visszaestek.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Stan Honda

Hosszabb távon azonban a helyzet megváltozhat, hiszen közben az európai országok gazdaságára is rányomta bélyegét a vírusjárvány, miközben Kínában megkezdődött a visszarendeződés a szokott kerékvágásba.

"A kínai kormányzat biztosítani fogja az elektromos járművek beszerzésére adott különféle támogatásait, valamint az országnak meg is van a gyártási kapacitása az elektromos járművekre. Ezért arra számítunk, hogy az év későbbi szakaszában Kína visszaveszi a vezetést az elektromos járművek piacán" - értékelte a negyedéves adatokat Felix Kuhnert, a PricewaterhouseCoopers autóipari elemzője. Hozzátette: a következőkben viszont egyre kiélezettebbé válik a verseny Kína és Európa országi között az elektromos autók piacán.

Az USA-ban az első negyedévben több mint 40 ezerrel nőtt az elektromos autók száma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről