Feltankolt készpénzből az olajóriás

- Horizontal
A picture shows the logo of US oil and gas giant ExxonMobil during the World Gas Conference exhibition in Paris on June 2, 2015. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
Lecsapott a kínálkozó lehetőségre az Exxon Mobil olajóriás, és gyorsan fölvett közel 10 milliárd dollárnyi hitelt. Az amerikai vállalat igyekezett kihasználni a lehetőséget, amíg a hitelpiacok még kedvező állapotban vannak.
Vágólapra másolva!

Kihasználta az igen kedvező hitelpiaci helyzetet az amerikai Exxon Mobil olajóriás, és gyorsan föl is vett 9,5 milliárd dollárnyi hitelt. A vállalat ugyanis most jelentősen alacsonyabb kamatok mellett jutott hozzá a készpénzhez, mint négy héttel ezelőtt.

Ez pedig arra is utal, hogy a befektetők fokozatosan egyre nagyobb bizalommal fordulnak a vállalatok felé, miután az elmúlt hetekben az energiaárak és a részvények is összeomlottak

– az olajárháború és a koronavírus-járvány következtében.

Mindazonáltal az Exxon még így is magasabb hitelfelvételi költségekkel néz szembe, mint a járvány kitörése előtti időszakban – hangsúlyozta a Reuters.

Az Exxon három különböző kötvény kibocsátásával szerzett 9,5 milliárd dollárt. A kötvények lejárati ideje 5 és 31 év között mozgott. A jelentős befektetői érdeklődést bizonyítja, hogy a vállalat eredetileg csak 9 milliárd dollárnyi tőkére számított.

Az Exxon Mobil részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az egyre kedvezőbb helyzetre jó példa, hogy az Exxon 10,5 éves lejáratú kötvényeire 2 milliárd dollárt kapott, és a hitel 185 bázispontos prémiummal forog a 10 éves lejáratú amerikai állampapírhoz képest, 2,61 százalékos hozam mellett. Ezzel szemben március 17-én az Exxon szintén 2 milliárd dollárt vont be egy 10 éves lejáratú kötvénnyel, akkor még 240 bázispontos prémiummal az állampapírhoz képest, 3,482 százalékos hozam mellett.

Tavaly augusztusban viszont egy szintén 10 éves lejáratú kötvénykibocsátással a vállalat 1,25 milliárd dollárnyi tőkéhez jutott, ám a prémium akkor még csak 75 bázispont volt, 2,44 százalékos hozammal.

Az Exxon új kibocsátása mögött az áll, hogy számos amerikai vállalat igyekszik nagyobb mennyiségű készpénzhez jutni, ahogy sokan próbálják bebiztosítani magukat a jelenlegi bizonytalan piaci időszakban.

Következésképpen többen lecsapnak minden olyan kedvező hitelpiaci lehetőségre, amely adódik, főleg ha azt érzik, hogy épp nő a befektetői bizalom.

Az Exxon esetében pedig erősen indokolt is a bizonytalanság, mivel a vállalat részvénye 38,7 százalékos mínuszban van eddig 2020-ban, ami sokkal élesebb csökkenés az S&P 500 részvényindex 14,5 százalékos eséséhez képest. A háttérben elsősorban az olajár összeomlása állt, amely különösen kedvezőtlenül érintette az energiaiparban működő cégeket.