Egyszerűsödött az őstermelői ügyintézés

Őstermelő, Hold utcai piac, illusztráció
Budapest, 2015. december 29. Egy őstermelő kínálja termékeit a megújult a Hold Utcai Vásárcsarnokban. A műemlék épület a felújítás után Belvárosi Piac néven működik tovább. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Módosult az őstermelői igazolványok szabályozása, így az idei értékesítési betétlapok a veszélyhelyzetet követően is kérelmezhetők, automatikusan január 1-jéig visszamenőleges hatállyal - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Vágólapra másolva!

Az agrárkamara közleményében kifejtette, hogy az újonnan megjelent kormányrendelet szerint

a hatályos igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági őstermelők esetében az értékesítési betétlap akkor is az adóév első napjától hatályos, ha a betétlapot az őstermelő az adóévben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi.

Az őstermelők számára a vészhelyzetet követően is kérelmezhetők az idei értékesítési betétlapok Forrás: MTI/Nagy Zoltán

Ez azt jelenti, hogy az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Aki az értékesítési betétlapot e határidő után, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi, annak őstermelői jogviszonya 2020. január elsejére visszamenőleges.

A módosult határidők miatt az őstermelői nyilvántartásban visszamenőlegesen rendezésre kerülnek az érintett gazdálkodók adatai, amelyről a nyilvántartás vezetője, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) automatikusan adatot szolgáltat az adóhatóságnak és az államkincstárnak.

Több mint 269 ezer őstermelő gazdálkodik jelenleg Magyarországon, valamint mellettük

mintegy 90 ezer gazdálkodó nem rendezte még a státuszát, azaz nem érvényesítette vagy nem vonatta be őstermelői igazolványát.

Ennek oka lehet egyrészt a jelenlegi veszélyhelyzet, de vannak olyan gazdálkodók is, akiknek a folyamatos őstermelői jogviszony fenntartása nem elsődleges, és csak az értékesítési tevékenységük előtt fogják érvényesíteni az igazolványukat.