Buborékmentes sörök jöhetnek a koronavírus-járvány miatt

sör
A sörfőzés és ivás hagyománya egészen a késői paleotikumig nyúlik vissza
Vágólapra másolva!
Nagy bajba kerülhetnek a sörök és az üdítőitalok gyártói az USA-ban, mert a járvány miatt csökkent az etanolgyártók teljesítménye. Ez azért gond, mert az élelmiszeriparban használt szén-dioxid, amit a szénsavas italféleségek előállításához használnak, az etanolgyártás mellékterméke.
Vágólapra másolva!

A benzin keresletének csökkenése jelentős mértékben megnyesi az etanol iránti igényt is az USA-ban. Az adatok szerint az amerikaiak benzin iránti igénye több mint 30 százalékkal mérséklődött a járvány kitörése óta. Ez maga után vonta azt is, hogy az ország 45 olyan etanol-előállító üzeméből, mely az összegyűjtött szén-dioxidot az üdítőipari és sörgyártóknak értékesíti, 34 teljesen vagy részlegesen leállította termelését.

A kézműves sörfőzdéknek dolgozó szén-dioxid beszállítók a kínálat csökkenése mellett, 25 százalékkal növelték áraikat is

- mondta a Reutersnek a kisüzemi sörfőzdék szakmai szövetségének vezetője. A szervezet tömöríti az USA független kézműves sörgyártóit, amelyek az etanolgyártók szállította szén-dioxid 45 százalékát vásárolják fel saját termelésükhöz.

Illusztráció Forrás: 5598375/Pixabay

Több élelmiszeripari vállalat arról számolt be, a korábbi beszállítóik helyett, új forrásokat kell keresniük szén-dioxidra. Az USA egyik, sűrített gázokkal foglalkozó szakmai szövetsége szerint, a szén-dioxid gyártás 20 százalékkal csökkent az országban a járvány miatt, és április közepére a visszaesés mértéke további 50 százalékos lehet.

A szén-dioxid hiányát megérzi a húsipar is, amely különböző csomagolási, feldolgozási és szállítási feladatokhoz használ szén-dioxidot.

Más élelmiszergyártók ugyanakkor nem számítanak ellátási zavarokra. A hírügynökség megkereste a Coca-Colát és a Pepsit is, a két nagy, szénsavas üdítőket és más buborékos italokat gyártó vállalatot a kérdés kapcsán, ezektől a cégektől azonban nem kommentálták a szén-dioxid hiányra vonatkozó felvetéseket.